Sport

Sakk: a Móra nyerte a XI. Szent Imre Kupát + FOTÓK

Sakk: a Móra nyerte a XI. Szent Imre Kupát + FOTÓK

2016. november 15., kedd
Sakk: a Móra nyerte a XI. Szent Imre Kupát + FOTÓK
sakk16_gs

Immár évtizedes múltra tekint vissza a szegedi egyetemi kollégiumok közötti sakk csapatverseny, amelyet idén a Móra Ferenc Kollégium csapata nyert meg, így egy évig birtokolhatják a Vándorkupát.

Immár tíz éve hagyomány a Szent Imre Vándorkupa, azaz a szegedi felsőoktatási kollégiumok közötti sakk csapatverseny. Az első versenyt 2006-ban rendezték, így az idei már a tizenegyedik alkalom volt. Az idei versenyt végül négy csapat közül a Móra Ferenc Kollégium nyerte az Eötvös Loránd Szakkollégium előtt, a dobogó harmadik fokára pedig a Sík Sándor Szakkollégium ért fel, míg a házigazda Szent Imre Szakkollégium csapata a negyedik helyen zárt. Mint azt portálunknak Nyőgér István, a verseny alapító ötletgazdája és társszervezője elmondta, korábban hat csapatra is volt jelen egyszerre a vándorkupa sorozatban, s összesen már nyolc szegedi egyetemi kollégium mérettette meg magát a torna történelmében. Eleinte a Károlyi Mihály Kollégium bizonyult még erősnek, majd a Herman Ottó Kollégium is felzárkózott hozzá, csakúgy, mint a kétszeres győztes Szent Imre, Móra Ferenc és Eötvös Loránd kollégiumok, de képviseltette már magát a Szent Imre Vándorkupán a Romzsa Tódor, a Kaszap István, és a tavalyi győztes Márton Áron kollégium is. „A versenyszellem egészséges mértékben van jelen. Inkább a közösségépítés, a közös hobbi és a kapcsolatépítés a dominánsabb. Egy baráti alapú programot érdemes elképzelni, de ettől még megvan a tétje, szorítanak egymásért, jó hangulatban szokott telni a torna. A céljaink között az is szerepelt, hogy a szegedi sakkbarát kollégisták kapcsolatokat építsenek egymással és a Huszár Sakk-kör egyetemi öntevékeny csoporttal is, amelyet 2005-ben alapítottunk, s később megyei szintű csapat is kinőtte magát belőle.” – fogalmazott Nyőgér István, aki kérdésünkre hozzátette: tudomása szerint egyedi kezdeményezésről van szó a városi, egyetemi vándorkupa esetében, illetve jövőre is tervezik a verseny megrendezését, a hagyományosan a helyszínként szolgáló Szent Imre Katolikus Kollégium új könyvtárhelyiségében.

A XI. Szent Imre Vándorkupa végeredménye

I. Móra Ferenc Kollégium II. Eötvös Lóránd Szakkollégium III. Sík Sándor Piarista Szakkollégium IV. Szent Imre Szakkolégium

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.