Sport

Hátország: Laczkó János szerint pozitív irányba teljesült a szakmai munka a Szeged 2011 U15-nél

Hátország: Laczkó János szerint pozitív irányba teljesült a szakmai munka a Szeged 2011 U15-nél

2016. június 20., hétfő
Hátország: Laczkó János szerint pozitív irányba teljesült a szakmai munka a Szeged 2011 U15-nél
szeged2011_csaladi_nap50_gs

A szezon végeztével Laczkó Jánossal, a Szeged 2011 U15-ös csapatának edzőjével készített interjút Vitos György szegedi futballkrónikás.

Hagyományainkhoz híven az immár negyedszer megtartott sziksósfürdői évadzárót követően a Szeged 2011 négy kiemelt utánpótlás korosztályának edzői is mérleget vontak a bajnoki idény végén, legelőször a bronzérmet is szerzett U14-esek vezetőedzője, Kiss Balázs, majd másodikként Laczkó János (fotónkon jobbról), az U15-ösök mestere válaszolt kérdéseinkre… – írja

honlapján

Vitos György

.

- Akkor vágjunk azonnal a közepébe! Kérésed szerint amilyen kőkemény védő voltál, ezúttal pont olyan kérdéseket is kapsz... Az előző bajnokságban az U14 mellett rád bízták a többi korosztály szakmai felügyeletét is! Mennyit tudtál ebből profitálni és hogyan láttad a többi korosztály helyzetét?

- A kinevezésnek kifejezetten örültem és a kollégákon is éreztem, ők is vevők az együttműködésre. Minden héten értekezlet volt, próbáltuk közösen a játékosokat és a csapatokat is egyaránt fejleszteni, de sajnos, ez a fejlődési folyamat megszakadt és meg is állt... Profitálni annyit tudtam, hogy több korosztályra is ráláttam. Sajnos, az az igazság, több korosztálynál számos probléma akadt mind az edzőkérdésben, mind játékoslétszámban, sőt, az edzési lehetőségekben és a versenyeztetésben is...

- Az idei bajnokságban csupán a 7. helyen végzett az U15-ös csapat (tavaly ugyanebben a korosztályban bravúros ezüstérmet szereztünk Pigniczki Zoltánnal!) és ez némi visszaesést jelent még a tavalyi U14-es évetekhez képest is... Ezt minek tulajdonítod?

- Először is nem hasonlítanám össze a két szezont és a csapatokat! Kifejtem a legfőbb okokat... Pigniczki kolléga csapata több éve együtt volt, szinte a kezdetektől számítva. Ezzel szemben az én csapatom mindössze két éve... Ráadásul 2014/15-ös szezonban az U15-ös bajnokság létszáma mindössze 10 csapat volt, de ehhez jött az idei 2015/16 idényben 3 kieső az NB I-ből a Szeol A, a Hódmezővásárhely és a Grosics Akadémia... Ennek ellenére a csapatom fejlődését tisztán látom, s ha levesszük a 3 volt NB I-es csapatot, akkor hányadikok is vagyunk? Fejlődésünk viszont töretlen, pozitív gólkülönbséggel is megspékelve!

- De az is tény, hogy mindhárom helyi rivális klub, a SZEOL, a SZEAC és a DAFC U15-ösei is megelőztek benneteket, mennyiben írható ez a szakmai munka terhére?

- Nézzük csak a kiexponált klubok elleni eredményeket: Szeol A - Szeged2011 4-0, Szeged2011 - Szeol A 1-4, Szeged2011 - Szeac 0-3, Szeac - Szeged2011 0-0 ( itt kihagytunk egy büntetőt...), Dafc -Szeged2011 0-3, Szeged2011-Dafc 1-0! Ahogy korábban is nyilatkoztam, az én csapatom csupán 1-2 éve van együtt, míg a többi rivális ennél sokkal régebb óta! Eredményekben is látszik a fejlődés az említett riválisok ellen. Az senkit nem érdekel 10 év múlva , hogy jelen pillanatban ki milyen eredményt ér el az U15-ben, ez csak önámítás... Sokkal fontosabb a játékos képzése.

- Kifejtenéd ezt bővebben is?!

- Egy jó utánpótlás edző számára mindig fontosabb a gyerek, a játékos, akivel foglalkozik, mint a csapat győzelmeinek és a saját eredményeinek hajszolása... Az igazi eredmény, az igazi dicsőség az lesz a számára, ha játékosát a legjobbak között látja majd felnőttként játszani. Akikből pedig nem lett profi futballista - mert csak 1-2 %-ból lesz az... -, azokat is sikerült becsületes munkára, a céljaikért dolgozni és küzdeni tudó emberekké nevelni a sporton keresztül. Ez az igazi büszkeség, ezzel alkot igazán maradandó értéket egy utánpótlásedző... Az én játékosaim egyébként emberként és játékosként is egyaránt fejlődtek. Csapatomban 25 játékos van, akik a hozzáállásuknak, edzés-látogatottságuknak megfelelően mindig megkapták a lehetőséget, folyamatos rotáció működött. Aki csak kicsit is utánaolvas, ebben az életkorban legfontosabb a játékrendszerek megismerése, egyéni képességek fejlesztése és a modern futballnak megfelelő játékelképzelés, gondolkodás megtanulása! Játékosaim legalább 3 poszt tulajdonságait megismerték, a főbb játékrendszerek alapjait (4-3-3, 4-4-2, 3-5-2) megtanulták.Tehát a szakmai munka pozitív irányba teljesült.

- Ősszel a gyengébb rajtot követően 8 (!!) meccset is veretlenül hozott le a csapatod, szinte állandó összetételben, ezekből hét győztes meccsen még gólt sem kapott. Ám tavaszra kissé meg lett bolygatva az alap-összeállítás és jöttek a hullámzó eredmények... Ennek mi volt az oka?

- Ahogy a játékosaimnak is mindig mondtam, nincs kezdő vagy csere, mindenki nagyon fontos tagja a csapatnak! Ezek alapján nincs olyan és nem is volt soha, hogy " alap összeállítás"... Mint csapat a tavasz során talán kicsit szerényebb teljesítményt nyújtott az őszihez képest és ezt a következők okozhatták: gimnáziumokba való felvételik, megye válogatott programja (6 játékosom,

Dobronoky Viktor, Nagy Márton, Nagy Richárd, Masa Rajmund, Markovics Levente, Vitos György

) rendszeresen szerepelt Major Lászlóéknál a vásárhelyi összetartásokon, a kecskeméti régiós-tornán!!), játékosok le-feladása az U14 és U17-be (többlet terhelés, rotáció)... Az egyéni tesztek is folyamatos fejlődést mutatnak, amiket 3 havonta részletesen elkészítettünk.

- Segítőddel, Baranyi Norberttel és a szakmai igazgatóval, Ioan Patrascuval hogyan jöttetek ki a szezon edzései és mérkőzései alatt, voltak-e zavaró momentumok?

- Nagyon örültem Baranyi Norbert segítő munkájának mind az edzéseken, a meccsen és a háttérben is! Ehhez a csapathoz mindenképpen pozitív segítő(k)re van szükség. Remélem a jövőben Norbert munkáját anyagilag is honorálja a klub, mert eddig ez nem így volt... Sok zavaró momentum volt a klubon belül, amiket ha a jövőben nem oldunk meg sürgősen, az komoly veszteségeket eredményezhet...

- Ha tavaly az U14-ben kezdted edzői pályafutásodat, idén az U15-ben folytattad, akkor 2016-17-től már az U17 következne, vagy még ennél is többre vágynál a frissen megszerzett MLSZ "A" licenc birtokában?!

- Néhány hete vizsgáztam az UEFA "A" tanfolyamon. Közel 4 éves munkatapasztalattal (ha csak tavaly óta dolgoznék, bizony, nem mehettem volna az UEFA A kurzusra... ) az összes korosztály (6-19),Bozsik, egyesületi és iskolai programok (6-13) megismerésével és vezetésével a következő célom az UEFA Pro licensz megszerzése! Rövid távú célom az említett tanfolyam felvételiéhez szükséges munkakörök betöltése. Megfelelő tudás birtokában állok, hogy szakmailag irányítsak egy klubot és felnőtt csapatot is. Célom mindenképpen a felnőtt futball és a nemzetközi karrier kiépítése, amihez az angol, alap spanyol és olasz nyelvtudásom segítségemre lesz. A Szeged 2011 vezetői tudják, hogy a jelenlegi U15-ös (jövőre U17-es) csapat fejlődése garantált velem, de ehhez további megbeszélésekre van szükség a közeljövőben. Más városból is volt már érdeklődés utánpótlás és felnőtt csapattól is, de azt a feladatot fogom választani ami az edzői fejlődésemet megfelelően szolgálja - zárta nyilatkozatát Laczkó János, a Szeged 2011 "klubikonja", aki eddig először labdarúgóként, majd utánpótlás-edzőként is maradandót alkotott. A még eredményesebb folytatás már nemcsak rajta múlik...

Vitos György

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.