Sport

Olimpia 2024 - MOB: a magyar olimpiai hagyományokhoz méltóan fogunk küzdeni

Olimpia 2024 - MOB: a magyar olimpiai hagyományokhoz méltóan fogunk küzdeni

2015. szeptember 16., szerda
Olimpia 2024 - MOB: a magyar olimpiai hagyományokhoz méltóan fogunk küzdeni
olimpiai_jatekok

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megtiszteltetésnek tartja, hogy Budapest olyan városokkal versenyezhet a 2024-es nyári játékok rendezési jogáért, mint Hamburg, Los Angeles, Párizs és Róma.

A MOB szerdai közleményében úgy fogalmazott a hivatalos pályázók névsorának közzététele után, hogy "Magyarországhoz, Budapesthez és a magyar olimpiai hagyományokhoz méltóan fogunk küzdeni azért, hogy megrendezhessük az első közép-európai nyári játékokat, és valóra váltsuk a magyar olimpiai mozgalom évszázados álmát". A MOB emlékeztetett arra, hogy Budapest esélyét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) történelmi reformja, a gazdaságos olimpia programja, az Agenda 2020 teremtette meg. "A NOB úgy döntött, hogy a gigaolimpiák helyett eljött a gazdaságos, olcsóbb, ésszerűbb olimpiák ideje - olvasható a közleményben, amely kitér arra is, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közel 500 milliárd forinttal támogatja a rendezés költségeit. - A gazdaságos olimpia reformja valódi esélyt ad a közepes méretű nagyvárosoknak. Pályázatunk egyik kulcsa a környezetvédelem és a fenntarthatóság maximális figyelembevétele, a sportolók középpontba helyezése lesz." A budapesti olimpia realitását - amint arra a MOB kitér - az Agenda 2020 reformja mellett "az az olimpiától független húszéves fejlődési pálya jelenti, amelyet Magyarország 2004 és 2024 között befut". "Európai uniós tagságunk, 2004, és a tervezett budapesti olimpia, 2024 között Magyarországon megvalósult, illetve megvalósul egy 25 ezer milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztési program. Új és megújult utak, tömegközlekedés, vasút, autópályák - a magyarországi infrastruktúra 2024-ben az olimpiától függetlenül is szinte teljesen alkalmas lesz az olimpia fogadására. Ehhez társul az a sportlétesítmény fejlesztési program, amelynek révén a szükséges létesítmények zöme olimpiától függetlenül is rendelkezésre áll majd" - fogalmaz a MOB. A testület szerint a rendezési jog odaítélése nélkül semmilyen olimpia-specifikus építkezésre nem lesz szükség, s ha a NOB Budapest mellett dönt, a rendezésig rendelkezésre álló hét év elegendő lesz az olimpiához hiányzó beruházások megvalósítására. "Ezek zöme ideiglenes létesítmény lenne, tartós használatra csak olyan épület készül, amely kihasználtsága az olimpia után is biztosított és illeszkedik Budapest, az ország hosszú távú fejlesztési programjába" - áll a közleményben, amely a megvalósíthatósági tanulmány megállapításaira utalva leszögezi: Magyarország képes az olimpia megrendezésére, a rendezés Magyarországnak megéri, és Magyarország eséllyel pályázik a rendezésre. A MOB - a hivatalos pályázók névsorának közzététele alkalmából - arra is felhívja ismételten a figyelmet, hogy az olimpiai éremtáblán Magyarország a nyolcadik helyen áll, és az első tíz közül az egyetlen, amely még nem rendezhetett olimpiát. A NOB 2017 szeptemberében, limai kongresszusán jelöli ki a rendezőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.