Sport

Szegedi sportolók úsztak együtt a pikkelysömörrel élőkért + FOTÓK

Szegedi sportolók úsztak együtt a pikkelysömörrel élőkért + FOTÓK

2014. október 30., csütörtök
Szegedi sportolók úsztak együtt a pikkelysömörrel élőkért + FOTÓK
uszok_ejszakaja04_KF

Szegedi sportolók is medencébe ugrottak az Úszók Éjszakáján, hogy a pikkelysömör világnapja alkalmából felhívják a figyelmet a népesség mintegy 1,5-2 százalékát érintő kórra. A társadalom toleranciájának növelése mellett a rendezvény célja az is, hogy a betegek jobban elfogadják önmagukat.

A bőrükön megjelent elváltozások miatt a pikkelysömörrel élők sok helyszínen érzik magukat feszélyezettnek, tartanak a többi ember szúrós tekintetétől, a megbélyegzéstől. Az egyik ilyen helyszín az uszoda, melyeket a betegségben szenvedők inkább elkerülnek, holott a betegség nem fertőző, ráadásul nem is ritka, hazánkban közel 150 000 embert, a népesség mintegy 1,5-2 százalékát érinti. Az országszerte harmadik alkalommal megrendezett Úszók Éjszakáján az egészséges emberek állnak ki pikkelysömörrel élő társaikért. A rendezvényt

Joób Márton

önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki hangsúlyozta: minden embernek joga van hozzá, hogy megkülönböztetés, szégyen nélkül éljen, a rendezvény pedig ezt hivatott képviselni.

uszok_ejszakaja13_KF

Neves sportolók is a vízbe vetették magukat, hogy népszerűsítsék a rendezvényt: a rendezvény díszvendége

Novoszáth Melinda

háromszoros junior bajnok úszónő volt, de eljött a Tiszavirág Szeged Diapolo férfi vízilabdacsapata, a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem női pólósai és az utánpótlás-csapat, illetve a Szegedi Vízipóló Suli utánpótlás csapata is. Bőrgyógyászként

Dalmády Szandra

, a szegedi női vízilabdacsapat kapitánya szakmai oldalról is ismerte a betegséggel élők napi kihívásait. "A betegek mindennapjait egész életük során végigkíséri ez a kór, hiszen a tünetei nagyon láthatóak, így ők is visszahúzódóvá válnak idővel. A többi sportolóval együtt szeretnénk mi is sugallni a betegeknek azt, hogy szívesen beugrunk velük együtt a vízbe. A betegségük nem fertőző, ők pedig nyugodtan részt vehetnek a sportolásban ugyanúgy, mint bárki más" - mondta el portálunknak Dalmády Szandra.

Kemény Lajos

, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára hangsúlyozta: az úszás kimondottan egészséges lenne a bőrbetegségben szenvedők számára, a legtöbb pikkelysömörrel élő azonban minden sportról lemond a tünetek miatt. "Olyan betegségről van szó, melynek hátteréről elég sok mindent tudunk már, több terápiás lehetőség is létezik. Sok esetben azonban a beteg már a reményét is elveszíti, és belenyugszik a betegséggel járó kötöttségekbe. Az Úszók éjszakájával szerettük volna felhívni a figyelmet: meggyógyítani ugyan nem tudjuk a betegséget, de nagyon sok kezelési lehetőséggel segíthetünk a pikkelysömörrel élőkön" - hangsúlyozta Kemény Lajos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.