Sport

Kézilabda: köszöntötték a 60 éves Mocsai Lajost

Kézilabda: köszöntötték a 60 éves Mocsai Lajost

2014. március 10., hétfő
Kézilabda: köszöntötték a 60 éves Mocsai Lajost
mocsailajos_magyarorszag_tunezia01_gs

Hatvanadik születésnapja alkalmából köszöntötte a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) Mocsai Lajost, a férfi válogatott szövetségi kapitányát, a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatóját.

Vetési Iván

MKSZ-elnök és

Bódi Dezső

főtitkár

Mocsai

otthonában, Felsőmocsoládon, a kihelyezett elnökségi ülésén adták át a az ajándékokat az ünnepeltnek. A 2002-ben az európai szövetség (EHF) által életműdíjjal kitüntetett szakembert egy 60-as számú válogatott mezzel, valamint egy, Mocsai Lajos 1985 óta lejátszott valamennyi, szövetségi kapitányként megvívott mérkőzésének jegyzékével lepték meg. Amint az MKSZ megemlékezik róla: a szegedi születésű Mocsai Lajos a magyar kézilabdázás történetének legeredményesebb edzője, játékosként hat alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. 1982-ben, 28 évesen edzőként BEK-et nyert a Vasas női csapatával, majd a Bp. Honvéd edzőjeként és 1985-89 között a férfiválogatott szövetségi kapitányaként dolgozott. Vezetésével a férfi nemzeti együttes megszerezte eddigi egyetlen vb-érmét, a csapat 1986-ban világbajnoki ezüstérmes, két évvel később olimpiai 4. helyezett lett. 1989-98 között tíz eredményes esztendőt töltött a világ legerősebb férfi bajnokságában, a német Bundesligában, a Lemgo csapatával KEK-et, a Nettelstedttel két alkalommal City Kupát nyert. 1998 és 2004 között vezetésével a magyar női válogatott a világ egyik legeredményesebb csapata volt, 1998-ban Eb-bronzérmet, 2000-ben olimpiai ezüstérmet és Európa-bajnokságot nyert, az együttes 2003-ban világbajnoki döntőt játszott. Mocsai Lajos 2005-ben Gummersbachban, majd 2007-ig két szezonon keresztül újra a Vasas női csapatánál edzősködött. 2007 és 2012 között az MKB Veszprém trénereként dolgozva 2008-ban KEK-et nyert. 2010-ben a magyar férfiválogatott szakvezetője lett, legnagyobb eredménye a londoni olimpián elért negyedik helyezés - negyedik alkalommal vezette szövetségi kapitányként a magyar válogatottat ötkarikás játékokon. Csapataival a magyar bajnokságot hétszer, a Magyar Kupát hat alkalommal nyerte meg. Európai mesteredző, magyar mesteredző, 2002-ben edzői életmű-díjat kapott az Európai Kézilabda Szövetségtől. 2012 óta a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.