Sport

Olimpia: majdnem meglett a bronz a Merész-lányoknak (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Olimpia: majdnem meglett a bronz a Merész-lányoknak (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. augusztus 9., csütörtök
Olimpia: majdnem meglett a bronz a Merész-lányoknak (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Szinte csodával határos utolsó másodperces egyenlítés után hosszabbításban vereséget szenvedett a magyar női vízilabda-válogatott a londoni olimpia bronzcsatájában az ausztráloktól.

Az ausztrálok helyett - főleg a rivális jelentős fizikai fölénye miatt - szívesebben játszott volna az amerikaiakkal a harmadik helyért

Merész András

, a magyar csapat szövetségi kapitánya, de ahogy ő maga fogalmazott: "ez nem kívánságműsor, azt kell megpróbálni legyőzni, akivel szembekerülünk". A távoli kontinens képviselőiről amúgy nem őrizhettek kellemes ötkarikás emlékeket a magyar hölgypólósok, mivel négy esztendeje, a pekingi játékokon - ugyancsak a bronzmérkőzésen - az ausztrálok büntetődobásokkal nyertek 12-11-re. A csütörtöki összecsapást is ők kezdték jobban: előbb egy távoli bomba csapódott

Bolonyai Flóra

kapujába, majd

Keszthelyi Rita

szintén messziről leadott és célt ért lökete után újabb "ellentalálat" (2-1). A második negyedet szerencsés ausztrál gól vezette be, emberelőnyből a csapatkapitány

Drávucz Rita

szépített (3-2). Csakhogy először ötméteresből, majd fórból ellépett az ellenfél 5-2-re.

Bujka Barbara

parádés csavargóllal válaszolt (5-3), de az újabb emberelőny újabb ausztrál gólt hozott, és egy pattintott lövés is beakadt (7-3). Keszthelyi lőtt ugyanúgy ugyanoda - távolról a jobb felső sarokba -, de a nagyszünetig tovább csökkenteni a különbséget már nem sikerült. A harmadik nyolc perc nyitányaként a Bolonyait váltó

Gangl Edina

kapuját távoli lövéssel vették be (8-4).

Szücs Gabriella

ötméteresből szépített, Drávucz pedig a jobb alsó sarokba "szédítette" a labdát, visszahozva a reményt (8-6),

Csabai Dóra

bal felső sarkos lövésével pedig 8-7-re visszatért a meccsbe a magyar csapat. Centergóllal nőtt a differencia, ám Bujka biztos kézzel értékesítette a büntetőt (9-8). A játékrész vége felé azonban egy vitatott magyar kiállítás után jött a tizedik ausztrál gól (10-8).

A befejező játékrész elején Keszthelyi balszerencsésen ért bele egy ívelésbe, a labda a magyar kapuba csorgott (11-8), de aztán ugyanő nagy gólt lőtt (11-9). Másfél perccel a vége előtt Szücs bombája az ausztrál kapusról pattant beljebb (11-10). Negyvennégy másodperc volt vissza, amikor a magyarok emberelőnyt kaptak, ez nem vezetett eredményre, az időt húzó ausztrál kapusra rárontó két magyar játékos közül azonban

Antal Dóra

elvette és a kapuba csavarta-"gurította" a labdát, a legutolsó pillanatban, amikor az időjelző szerkezet 0:00-t mutatott... 11-11, következhetett a hosszabbítás. Az első három perc felénél a triplázó

Gemma Beadsworth

a bal felsőbe talált (12-11), a második "túlórában" szintén csak ő tudott eredményes lenni.

Merész Andrást

piros lappal elküldték a kispadról, ő dühében szétrúgott egy reklámtáblát, majd visszatért az övéihez, de már csak a 13-11-es vereség, a meccs lefújása után. Nyertek az ausztrálok, a magyar válogatott - akárcsak négy éve, a pekingi olimpián - a negyedik helyen végzett.

Olimpiai női vízilabdatorna, mérkőzés a 3. helyért:

Ausztrália - Magyarország 13-11 (2-1, 5-3, 3-4, 1-3, 1-0, 1-0) hosszabbítás után

Vízilabdacsarnok, 5000 néző, vezette: Adrian Alexandrescu (román), Dragan Stampalija (horvát)

Magyarország:

Bolonyai Flóra - Antal Dóra 1, Szücs Gabriella 2, Drávucz Rita 2, Keszthelyi Rita 3, Bujka Barbara 2, Menczinger Katalin.

Csere:

Kisteleki Hanna, Czigány Dóra, Takács Orsolya, Tóth Ildikó, Csabai Dóra 1, Gangl Edina (kapus).

Szövetségi kapitány:

Merész András.

Az ausztrál góldobók:

Gemma Beadsworth 4, Ash Suthern, Rowie Webster, Holly Lincoln-Smith 2-2, Nicola Zagame, Jane Moran, Kate Gynther 1-1. Merész András szövetségi kapitány:

"Mint az olimpia eddigi meccsein, ma is dadogósan kezdtünk, bár még így is a legjobb negyedünk volt, hiszen sok gól helyett csak egy volt a hátrányunk. Utána azonban az ausztrálok elmentek négy góllal, de ahogy védekezést váltottunk, összeállt a játékunk, működött a támadójátékunk is, a legvégén pedig szó szerint a medence mélyéről jöttünk vissza. Amit Antal Dóri az egri "kavicsosban" megtanult, az köszönt annál a csalafinta gólnál vissza, ilyesmire, efféle vagányságra csak magyar vízilabdázó képes. A hosszabbításban azt vártam, hogy a lélektani előny nekünk kedvez majd, sajnos nem így történt, és ez nemcsak rajtunk múlott. Ami a játékvezetést illeti, nos - amint az utólag kiderült - a román bíró ért magyarul is, így csak annyit mondok: csókoltatom..."

Takács Orsolya:

"Nem játszottunk jól, és az utolsó leheletünkig küzdöttünk. Az, hogy két másodperccel a vége előtt egyenlítettünk, és a sírból visszahoztuk a meccset, a csapat tartását bizonyítja. Sajnálom, hogy nem sikerült érmet szereznünk, viszont most jobb érzéssel zártam a tornát, mint négy éve Pekingben. Akkor érmet reméltek tőlünk, most nem, mégis hittünk magunkban. Rengeteg új játékos van a keretben, akiknek ez volt az első olimpiájuk, és már a kijutás is bravúr volt, nem csak a négy közé jutás. Az utóbbi egy éve ennek a csapatnak fergeteges volt."

Gangl Edina:

"Nagyon fárasztó volt visszajönni a meccsbe, és ledolgozni a komoly hátrányunkat. És aztán ott volt ez a gól, amiről sokáig beszélni fognak, hiszen a küzdeni akarás példája volt. A hosszabbításban is volt esélyünk, de nem szabad a bírókkal foglalkoznunk, mert akkor téves következtetéseket is levonhatnánk."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.