Sport

Női futball: történelmi győzelmet aratott a Szegedi AK + FOTÓK

Női futball: történelmi győzelmet aratott a Szegedi AK + FOTÓK

2012. április 9., hétfő
Női futball: történelmi győzelmet aratott a Szegedi AK + FOTÓK

Történelmi és egyúttal óriási meglepetésszámba menő győzelmet aratott a Szegedi AK NB I-es női labdarúgócsapata az alapszakasz utolsó fordulójában a bajnoki címre sem esélytelen Astra otthonában.

Verőfényes napsütés, ám kellemetlen hideg és szél fogadta a tartalékos felállásban pályára lépő csapatokat. Az Astra az első perctől kezdve letámadta a vendégeket, mintegy éreztetve, ki az úr a háznál - az első három percben

Horváth Melindának

, a szegedi kapusnak háromszor is határozottan kellett játékba avatkoznia, hogy megóvja kapuját a góltól. Pár perc elteltével a kissé megilletődötten kezdő szegedi csapat is magára talált, és egyre határozottabban játszva kezdett felnőni a feladathoz. A védelem stabilan állt a lábán, a sok ütközésnek, és az erőszakos játéknak köszönhetően nagyrészt már a középpályán sikerült megakasztani a hazai támadásokat. A

Fogl Katalin

és

Dombai-Nagy Anett

alkotta válogatott ékpár szinte csak vergődött a SZAK védőinek gyűrűjében. Az Astra továbbra is nyomott, és mivel a vendégek elöl sokszor csak pillanatokra tudták megtartani a labdát, hátul jó néhányszor indokolatlanul kinyíltak, s ezt a SZAK egy váratlan góllal büntette, miután

Horváth Hanna

agresszívan letámadta emberét, és a középpályáról fellépve, előnyösebb pozícióból indulva, lefutotta két védőjét, majd a kapus mellett elhúzva a labdát a hálóba helyezett (0-1). A bekapott gól után is támadásban maradt az Astra, de befejezéseikbe mindig valami hiba csúszott. A kimaradt helyzetekre pedig a vendégek egy újabb negyszerű kontrával válaszoltak:

Szalai Ágnes

futott el a jobbszélen, okosan középre adta a labdát, amit a második hullámban érkező

Zimányi Kovács Anikó

félfordulattal kapura küldött, a bombát a jobb alsó sarokból csak óriási bravúrral tudta kipiszkálni a hazai kapus,

Oláh Erika

.

A második félidő ismét Astra-rohamokkal kezdődött, de a vendégvédelem minden akciónál a helyén volt. A sokadik hazai kimaradt lehetőséget követően a védők által előrevágott labdára az 56. percben Szil Tünde csapott le a középpályán, majd négy emberen átcselezve magát nagyszerűen tálalt Horváth Hanna elé, aki futtából átemelte a kifutó kapus fölött a labdát. Oláh ujjheggyel még hozzáért a jétkszerhez, de az ennek ellenére a hálóba hullott (2-0). Érett a meglepetés - és a hazaiak arcára kiült a döbbenet. Hiába borult fel a pálya, hiába birtokolta többet a labdát, és hiába rohamozott továbbra is megalkuvást nem tűrően az Astra, a szegediek kezdték elhinni, hogy a papírformát felborítva, igenis meg lehet nyerni ezt a meccset. Oroszlánként harcoltak, és most már néhány alkalommal a szerencse is melléjük szegődött. Először Szabó Boglárka szabadrúgása jött ki a vendégkapusról, amit Fogl Katalin 2 méterről fejelt a felső lécre, majd ismét Szabó vállalkozott lövésre 20 méterről, de a felső léc ezúttal is mentett... Már-már úgy nézett ki, hogy megússza kapott gól nélkül a SZAK, de a 83. percben Dombai-Nagy Anett - megvillantva klasszisát - egy szép egyéni alakítás végén három védő között becselezte magát a tizenhatososon belülre, és 8 méterről a hálóba lőtt (1-2). Az eredmény ezt követően már nem változott, mert az önkívületi állapotban küzdő vendégvédelem továbbra is hibátlanul "takarított" a kapu előterében, így a szegediek megőrizték hálójukat az újabb góltól, és az egyik bajnokaspiráns otthonában szenzációs történelmi győzelmet arattak. Összességében elmondható, hogy ugyan a várakozásoknak megfelelően többet birtokolta a labdát az Astra, de helyzeteit nem tudta értékesíteni, míg a szegediek jobban sáfárkodtak a lehetőségeikkel, mert a háromból kettőt képesek voltak gólra váltani. Egyénileg hiába állt jobb erőkből a hazai együttes, hiába tudta válogatottak sorát felvonultatni, a SZAK a mai napon csapatként lényegesen jobban muzsikált. A szegedi csapatnak az NB I-ben ezen a meccsen sikerült először egy igazán komoly skalpot begyűjtenie. A győzelem fényét tovább emeli, hogy Hethési Kinga és Nagy Dzsenifer személyében két újoncot is avattak az első osztályban, akik egyáltalán nem vallottak szégyent, és képesek voltak érdemben is hozzátenni a csapat játékához. E találkozó volt a szezonban az utolsó alapszakasz-mérkőzés, vasárnap már az alsóházi rájátszással folytatják a küzdelmeket a szegedi focistalányok. Az alsóházba a 10 csapatos bajnokság 6-10 helyezettje - jelesül az FTC, az UTE, a Győri Dózsa, a SZAK és a Nyíregyháza - került. A csapatok az alapszakaszban egymás ellen elért pontjaikat magukkal hozzák a rájátszásba, így Cserenkó Szabolcs együttese 9 ponttal folytatja a küzdelmeket. Első alkalommal április 15-én az UTE otthonába látogatnak Baksa Katáék.

Női labdarúgó NB I 18. forduló:

Astra-Bíró-Kert FC - Szegedi AK 1-2 (0-1) Budapest, Csepel Hungary Club '94 SE Sporttelep, 100 néző. Vezette: Szalai Z., Almási, Zsiga. Astra: Oláh - Kakuszi, Schatz, Vidács, Pintér (Koch 46'), Megyes (Molnár J. 46'), Szabó B., Halászi (Bors 79'), Üveges, Fogl, Dombai Nagy. Vezetőedző: Dombó János. SZAK: Horváth M. - Dóczi, Miklós, Boros, Lévai, Szil, Baksa (Nagy Dzs. 82'), Szalai Á., Horváth H. (Hethési 75'), Zimányi Kovács, Lipták (Harcel 62'). Vezetőedző: Cserenkó Szabolcs. Gólszerzők: Dombai Nagy (83'), ill. Horváth H. (4', 56'). Cserenkó Szabolcs: "Más szerkezetben játszottunk a szokásoshoz képest, de ennek ellenére jól működött a csapat. Bár néha a szerencse is mellénk szegődött, de nagyot küzdve, és 110%-ot nyújtva megérdemelten hoztuk el a 3 pontot az Astra otthonából. Ez a szív diadala volt! Reményeink szerint nagy lökést fog adni nekünk ez a győzelem, amire óriási szükségünk lesz az alsóházi rájátszásban."

További eredmények:

FTC - Nyíregyháza Spartacus 6-0 (4-0) Foci24 Győri Dózsa SE - UTE 1-5 (1-2) 1. FC. Femina-Hellotel - Páter Fit-Well-Nagypáli 1-1 (0-0) Viktória-Trend Optika FC - MTK Hungária FC 3-1 (2-1)

A női labdarúgó NB I alapszakaszának végeredménye:

#

Csapat

M.

Gy.

D.

V.

Lg.

Kg.

Gk.

P.

1.

Viktória FC Szombathely

18

17

1

-

84

6

78

52

2.

MTK Hungária FC

18

15

1

2

105

15

90

46

3.

Astra-Bíró-Kert FC

18

14

-

4

57

22

35

42

4.

1. FC Femina-Hellotel

18

10

1

7

42

36

6

31

5.

Páter Fit-Well-Nagypáli

18

6

2

10

39

56

-17

20

6.

FTC

18

6

1

11

43

42

1

19

7.

Foci 24 Győri Dózsa SE

18

6

1

11

34

81

-47

19

8.

UTE

18

5

3

10

25

55

-30

18

9.

Szegedi AK

18

4

-

14

22

68

-46

12

10.

Nyíregyháza Spartacus FC

18

2

-

12

12

82

-70

6

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.