Sport

Góllesen: egyre kevesebb a fehér folt a megye futballtérképén

Góllesen: egyre kevesebb a fehér folt a megye futballtérképén

2012. március 29., csütörtök
Góllesen: egyre kevesebb a fehér folt a megye futballtérképén

Állandó rovatunkban Nógrádi Tibor igazgató ezúttal a megyei bajnokságok létszámának bővüléséről és az MLSZ elképzeléseihez igazodóan várható átszervezésekről is beszél..

E heti elemzését a hétvégén lejátszott Baktó-Petőfitelep - Szentmihály PSE megye III-as mérkőzéssel kezdte az MLSZ Csongrád megyei igazgatója.

Nógrádi Tibor

különös örömmel és érdeklődéssel látogatott ki a Gyálaréten lejátszott derbire, melyen két különleges színvilágú együttes csapott össze: a hivatalosan piros-kék baktóiak és az AS Romához hasonlóan paprikapiros-narancssárga szentmihályiak (nem mellesleg a városrésznek éppen Nógrádi Tibor a képviselője a szegedi közgyűlésben).

Újabb települések kapcsolódhatnak be a futball vérkeringésébe

"Mióta tavaly augusztusban újjáalakult a szentmihályi labdarúgás, remek sportbarátság alakult ki a csapat és a Baktó-Petőfitelep között, melynek elnöke régi barátom és harcostársam,

Kohári Nándor

. A két alakulat meg is egyezett már, hogy minden felkészülési időszakban egymás ellen fogják játszani az első edzőmeccsüket. A találkozó lehetőséget adott arra, hogy számot vessünk: 2011/12-ben több településen szerveződött meg vagy éppen újra a futball. Ilyen volt Szentmihály mellett Maroslele, Ambrózfalva és Gyálarét is. Ezzel már sokat javult a helyzet, ami a Csongrád megyei futballtérkép fehér foltjainak felszámolásáért folytatott küzdelmet illeti, de bőven van még feladatunk őszig. Az igazgatóság és személy szerint az én célom, hogy a labdarúgás (újra) megvesse a lábát olyan helyeken, melyeken komoly tradíciói voltak, mint például Ópusztaszer, Derekegyház, Pitvaros, illetve bekapcsolódjon végre a vérkeringésbe Felgyő, Pusztaszer, Magyarcsanád és Királyhegyes. Ezen települések bekapcsolásával, valamint az eddig ismert, második számú csapat indítására vonatkozó szándékok valóra válásával a következő szezonban jelentősen bővülhet a megyei III. osztály létszáma" - vázolta a sportvezető.

Visszatérve még a múlt szombati meccsre, Nógrádi Tibort lenyűgözte, hogy a két csapat játékosait valóban a sportág iránt alázat, a labdarúgás szeretete hajtja. Az egymással szembeni tiszteletet az öldöklő küzdelem közepette is megőrizték. Függetlenül attól, hogy a tabellán óriási különbség van közöttük, vérbeli rangadót vívtak. Kiemelte, hogy ezek a futballisták teljesen amatőr módon, idő- és anyagi áldozatokat vállalva hódolnak a sportágnak, amit a mai világban nem lehet eléggé dicsérni.

Csökken a megye I. és a megye II. létszáma, bővül a megye III.-é

Az igazgató arról is szólt, hogy hétfőn Kiss-Rigó László elnökletével ülést tartott az MLSZ Csongrád megyei igazgatósága mellett működő társadalmi elnökség. A testület egyebek mellett megtárgyalta a következő évi versenykiírásokkal kapcsolatos elképzeléseket. "Az MLSZ álláspontjához igazodva Csongrád megyében 2012 őszétől, hosszú távon 16 csapatos megye I. és 16 csapatos megye II. lesz, alatta pedig olyan megye III., ahol egy csoportot alkotnak majd az ambiciózus, felfelé törekvő gárdák, melyek ificsapatot is működtetnek (néhány túlkoros szerepeltetésének lehetőségével), másik két csoportban pedig azok kapnának helyet, akik nem tudnak vagy akarnak például ifit kiállítani, de az adott településen vagy közösségben fontos reprezentánsai a futballnak" - vázolta. Hozzátette: a megyei bajnokságok színvonalának emelkedéséhez vezethet, ha csökkenne az NB-s együtteseink létszáma. Természetesen az igazgatóság és az elnökség annak örülne, ha ez nem következik be, ugyanakkor a veszélyt reálisnak tartja. Miért is? 2013/14-től kezdve ugyanis az MLSZ 16 csapatos NB I-et, 16 csapatos NB II-t ír ki, valamint három 16 csapatos NB III-as csoportot, ahol az egyikben kizárólag az NB I-es tartalékalakulatok versengenek. (A többieknek csak 32 hely jut, szemben a mostani rendszerrel.) A 2012/13-as versenykiírásoknak pedig már meg kell felelniük ezeknek a szűkítéseknek.

Műfüves pályákkal gazdagodhat Csongrád megye

"A társadalmi elnökség emellett átbeszélte a társaságiadó-pályázatokat érintő tapasztalatokat, illetve a stratégiai célokat. Célként tűzte ki, hogy a megye minél több pontján valósuljon meg ilyen források bevonásával infrastrukturális fejlesztés. Örömmel konstatálta, hogy a megye számos önkormányzata kapcsolódik be az MLSZ pályaépítési programjába. Az első körben így műfüves nagypálya létesülhet Algyőn, Kisteleken és Mórahalmon, valamint műfüves kispálya Csanádpalotán és Üllésen, valamint a második ütemre már jelentkezett Csengele, Deszk, Szeged-Kiskundorozsma és Szeged-Móraváros. Az elnökség határozott arról is, hogy méltóképpen megünnepli az idén októberben esedékes centenáriumot" - tette hozzá, utalva arra, hogy az igazgatóság jogelődje, a Déli Labdarúgó Alszövetség 1912. október 13-án jött létre aradi és szegedi székhellyel. Elárulta: minden egyes településen felkutatják és kitüntetik majd azokat, hosszú időn át energiát és pénzt sem kímélve a helyi labdarúgás szervezésének szentelték magukat. "Izgalmas hétvége áll mögöttünk, különösen az szúrt szemet, hogy a megye élvonalában mennyire kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Úgy gondolom, mind a feljutásért, mind a bennmaradásért hatalmas lesz a harc tavasszal a megyei I. és II. osztályban is. Bizton állíthatjuk, hogy ezen a héten is mindenki talál kedvére valót a színes megyei programkínálatból" - zárta az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.