Sport

Magyar bírósegítő eszközt is vizsgál a FIFA

Magyar bírósegítő eszközt is vizsgál a FIFA

2011. február 6., vasárnap
Magyar bírósegítő eszközt is vizsgál a FIFA

A labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB március 5-én, cardiffi ülésén tíz olyan technikai berendezés alkalmazásának lehetőségét vizsgálja meg, amelyek segíthetnék a játékvezetőket annak megítélésében, hogy áthaladt-e a labda a gólvonalon.

A nemzetközi szövetség (FIFA) szerint a tíz szerkezetet jövő héten tesztelik egy zürichi pályán. A videóbíró bevezetése ugyanakkor nem lesz napirenden az IFAB tanácskozásán. A kérdés azt követően került hangsúlyosan előtérbe, hogy a tavaly nyári, dél-afrikai vb-n több, egyértelműen meccskimenetelt befolyásoló súlyos hibát követtek el a játékvezetők, és ez széleskörű felháborodást váltott ki világszerte, egyúttal megmozgatta a feltalálók fantáziáját is. A tévedések elkerülését szolgáló - s a FIFA által is vizsgált - bírósegítő találmányok egyike a magyar

Maruzsi Lászlóé

. A

Maruzsi Team

különleges rendszerének lényege, hogy egyidejűleg több videokamera figyeli a pályán zajló eseményeket, összeköttetésben áll egy számítógépes rendszerrel, melynek szoftvere, folyamatosan elemzi a játéktér történéseit, külön figyelve a játékosok és a labda mozgását. A rendszer leglátványosabb eleme a speciális partjelzőzászló, mely rádióhullámok útján összeköttetésben áll a számítógépes rendszerrel, s minden esetben különböző színű fényjelekkel és rezgéssel jelez a partjelzőnek, ha leshelyzet áll fenn, vagy a labda áthalad a gól-, az alap- vagy az oldalvonalon. A magyar rendszer már több elismerést is kapott a FIFA részéről a tavalyi évben, s könnyen lehet, hogy nyerő lehet a már hosszabb ideje tesztelt chipes megoldással szemben, mely esetében számos probléma merült fel eddig. A Maruzsi Team koncepciójának a teniszben már évek óta használt hasonló képességű brit Hawk-Eye lehet a legkomolyabb riválisa. Arra vonatkozóan, hogy a rádióhullámokkal történő kommunikáció esetleges zavarását miként lehet kiküszöbölni, még nincs információ. Az 1886-ban alapított IFAB-nak - amely tavaly márciusban arról határozott, hogy leállítja a chipes labdával folytatott kísérleteket - nyolc tagja van. A testület felét 1913 óta a FIFA delegálja - ők íratlan szabály szerint mindig egységesen szavaznak -, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.