Sport

Capoeira a Telin Televízió Sportkoktéljában

Capoeira a Telin Televízió Sportkoktéljában

2011. február 27., vasárnap
Capoeira a Telin Televízió Sportkoktéljában

Küzdősport és tánc egyszerre - ez csak a capoeira lehet. A brazil eredetű, különleges mozgáskultúrával és kulturális értékkel is bíró, akrobatikus elemekben bővelkedő sport már Szegeden is igen népszerű, kicsik és nagyok, fiúk és lányok egyaránt űzik, tanulják.

A capoeira 300 éves múltra tekint vissza, kialakulása, fejlődése összefonódik a brazil történelemmel. A mai Brazília területét a portugál hódítók vették birtokba a 16. századtól, és a terület gyarmatosításához Nyugat-Afrikából (főleg a mai Angola területéről) hurcoltak be fekete rabszolgákat. A rabszolgák sokszor fellázadtak fogvatartóik ellen, elszöktek és saját közösségeket alakítottak ki. A capoeira neve is e közösségekből és a szállást adó erdős-füves területek nevéből ered. Idővel saját harcművészetté vált, mozgási elemei törzsi rítusokat tartalmaztak, a közösségen belüli hagyományok átadásának jelképe lett. A 19. század végén az akkor már független Brazíliában is eltörölték a rabszolgaságot, azonban a váratlanul szabaddá lett capoeristák csak nehezen tudtak beilleszkedni a társadalomba. Sokan közülük gazdagok testőrének álltak, gyakran törvénytelen célok végrehajtójává lettek, így a capoeira az alvilág jelképe lett. A szervezett bűnözés is felfigyelt a lehetőségre, gyakran rendeztek fogadásokat halálos párviadalokra. Mindezek miatt a brazil kormányzat 1890-ben betiltotta a capoeirát, amely ettől természetesen nem tűnt el, de 40 éven át törvénytelennek számított. Végül az 1930-as években vált ismét legálissá, amikor két mester – előbb

Manoel Dos Reis Machado

(Mestre Bimba) 1932-ben, majd

Vicente Ferreira Pastinha

(Mestre Pastinha) 1941-ben – saját capoeiraiskolát nyitott. Mára a két mester e harci játék, illetve a két ág, a Capoeira Regional és a Capoeira Angola ősatyjának számít. A két stílus nagyon hasonló, az Angolát lassabb földközeli mozdulatsorok, hagyományos rítusok felidézése jellemzi, míg a Regional folyamatos, akrobatikus és igen látványos mozgáskombinációkból áll. Közös jellemzők a cselek, színlelt támadások, lendületes rúgások és olyan mozdulatok, melyeknek célja az ellenfél egyensúlyának kibillentése. A játék szerves része a zene is, mely szintén törzsi gyökerekkel rendelkezik, a játékosok pedig mozgásukkal igyekeznek követni ütemét. A Braziliából származó capoeira mára már világszerte ismert sporttevékenységgé nőtte ki magát, valahol a harcművészet és a ősi törzsi tánc rítusainak határmezsgyéjén. Szegeden az ACROCAP akrobatikus capoeira csoport egyik edzésén járt a Telin Televízió Sportkoktéljának stábja és beszélgetett a csoport vezetőedzőjével, Dömsödi Ferenccel illetve tanítványaival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.