Sport

Versenytánc: több mint sport

Versenytánc: több mint sport

2009. január 25., vasárnap
Versenytánc: több mint sport

Fotók: Gémes Sándor

Dinamikus, precíz mozdulatok, csillogó táncruhák... Társastánc, versenytánc - sport, művészet, hivatás: ez derül ki Törökgyörgy József tánctanárt, a Pro-Art Kistelek Táncsport Egyesület elnökét hallgatva, aki feleségével az egyesület alapító tagjaiként Csongrád Megye Sportjáért Emlékérmet kaptak. A házaspár és táncegyesülete óriási eredményeket ért el a versenytánc területén, amelynek sportágként való elismerését is nagyon a szívükön viselik.

Mikor most a parkettre invitálom a kedves olvasót, a standard (angol keringő, tangó, bécsi keringő, slowfox, quick step) és latin (szamba, cha-cha, rumba, paso doble, jive) táncok világába vezetem.

Törökgyörgy József

táncpedagógus, a Pro-Art Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, valamint a Pro-Art Táncstúdió vezetője, hazai és nemzetközi pontozóbíró, akinek munkássága nyomán szeptembertől a kisteleki Árpád Fejedelem Gimnáziumban versenytánc tagozat is indul, amely az ország első ilyen középfokú művészeti iskolája lesz. A táncpedagógus büszkén mutatja latin tánc világbajnok lánya,

Törökgyörgy Melinda

teljesítményének miniszteri elismerését.

Sólyom László

köztársasági elnök a Magyar Köztársaság ezüst érdemkeresztjével is kitüntette a sikeres párost, maga Törökgyörgy József pedig a Magyar Köztársaság címerével ékesített gyűrűt vehetett át. Szeptemberben hetedik alkalommal rendezték meg a Kistelek Open Nemzetközi - Tíztánc, Standard és Latin - Táncversenyt, melyre harminc országból több mint ötszáz nevezés érkezett - ezzel Magyarország legnagyobb létszámú táncversenyét is jelenti. Belépve a táncpedagógus irodájába, a polcokon nemzetközi versenyek kupái, érmek, elismerő oklevelek sorakoznak, illetve azok egy „csekély" része - felsorolni is sok lenne a rengeteg díjat, melyek közé most a Csongrád Megye Sportjáért Emlékérem is társul, hiszen ez a rengeteg eredmény az egész megye hírnevét öregbíti.

- Egy igen gazdag pálya lehet az, amit ilyen elismerések kísérnek.

- Nagyon jól esett a megye kitüntetése, és az elismerést a klubnak könyveljük el. Úgyanúgy, mint a gyűrűt, úgy vettem át, hogy az én ujjamra kaptam, én hordom, de nem csak én kaptam, benne van a feleségem, a lányom munkája, a klub eredményei.

Sportoló versenytáncos - nem focista

- Mit gondol, a közgondolkodásban mennyire elismert a versenytánc?

- A mi szakmánkat sokan nem minősítik sportnak, pedig hivatalosan az, ugyanúgy van hazai és nemzetközi sportszövetsége, mint bármely másik sportágnak. Az igaz, hogy sajnos egyelőre nem vagyunk olimpiai sportág, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság még nem vette fel az olimpiai sportágak közé, de azért szoktak velünk - mint kalappal - köszönni. Farsangi időszakban sokkal jobban felkapják a táncosokat a rendezvények fényének emelésére, amikor bálok és táncos események zajlanak. Ilyenkor, az ünnepi pillanatokkor előjöhetnek a sportoló versenytáncosok.

- Mi lehet ennek az oka?

- Sokan nem látják be, hogy a társastánc is komoly munkát és tanulást igényel. Ezzel szemben ha valaki nagyon eredményes a fociban, azt tehetségesnek és kitartónak mondják. Gyakran emlegetik azt is, hogy milyen költségesek a táncruhák stb. Ez így nem igaz. Ha valaki nagyon magas szinten, akár világbajnokként akarja csinálni, akkor igen. De a kezdéshez elég egy tornacipő is. Nem is beszélve arról, hogy más sportágak - például a Forma-1 vagy a tenisz - is igényelnek anyagi áldozatokat is.

- Hogyan lehetne változtatni ezen a vélekedésen?

- A közgondolkodás támogatását kellene megnyerni, hogy meglássák: fantasztikusan sok munka van egy-egy páros produkciójában, ami megérdemli az elismerést. Rengeteg képességet el kell sajátítani a táncosnak, ezerfelé kell koncentrálnia, koordinálnia a mozgását. Amikor elkezdenek a tanítványaink kamaszodni, mindig mondjuk nekik, hogy első az iskola, de utána - ha valóban komolyan akarják csinálni - akkor első számú hobbi a tánc. Fontos a családi háttér is, de ha nem belülről jön az indíttatás, az akarat, a tánc szerete, akkor nem fog menni.

Tartás és kiállás

- A mozgás mellett magabiztosságot is kölcsönöz az állandó jelenlét a parketten?

- Régen nagy hagyománya volt a tánc- és illemtanárnak, ma illem alatt nyugodtan érthetjük a társas viszonyokat, a viselkedést, azt, hogy hogyan kell társaságban megjelenni. A szülők is egyre inkább ráébrednek arra, hogy a gyerekük életében is fontos lehet az a plusz, az a tartás és kiállás, amit a tánc biztosít, akár álláskeresésnél, vagy az élet egyéb területein.

A Pro-Art vezérhajója

Törökgyörgy József méltán lehet büszke legfiatalabb lányára, Törökgyörgy Melindára, aki partnerével, Maurizio Vescovoval (alsó képünkön) 2007-ben megszerezte az amatőr latin világbajnoki címet, még amatőrként megnyerték a világ legrangosabb versenyét, a Blackpool Dance Festivalt 2007-ben, 2008 májusában pedig Salouban (Spanyolország) megszerezték az Európa-bajnoki címet. Azóta profiként is már több első helyet magukénak tudhatnak, mint például a rangos stuttgarti German Open 2008-at.

- 1981-ben alapította a táncklubot, akkor még Kisteleki Táncklub néven. Nehéz volt a kezdet?

- Akkor még a társastánc a művelődéshez, a kultúrához tartozott, a tánctanári végzettséget is a Népművelési Intézetben szereztük meg más intézmény híján, a Balettintézet ugyanis csak balettosokkal foglalkozott - ma a tánctanárokat már a Táncművészeti Főiskola (korábban Állami Balett Intézet) képzi. Ifjú tánctanárként - előtte a néptánctanári végzettséget már megszereztem - a társastáncot tanítani nehéz volt akkoriban: elég zárt volt a szakma, mivel nem tudtak az akkor működő táncpedagógusoknak megbízható nyugdíjat adni, ezért a fiatalokat nem engedték érvényesülni. Az akkor még működő kultúrházban indítottam egy tánctanfolyamot, amelyből azután alakult egy klub, aminek főként középiskolás résztvevői voltak, ekkor ugyanis a Rákóczi Iskola ének tagozatán a táncot még órarendi tantárgyként tanítottam. Őket sikerült beoltani, hogy csináljuk egy kicsit komolyabban, mert van a táncnak versenyzési lehetősége is.

Harmónia és tisztelet

- Önt mi ragadta meg annak idején a táncban?

- Mikor először elmentem egy próbára, az tetszett a legjobban, hogy a táncban mellérendeltséget éreztem - annak ellenére is, hogy a fiúnak kell vezetnie, vagyis tőle indul ki egy mozdulat, egy figura: de ez csak segítség, irányítás, és nem uralkodás. Én egyébként egy nagyon harmonikus, kiegyensúlyozott családban nőttem fel. A táncban is egyfajta harmóniát láttam, amiben tisztelni kell egymást, és tudni kell, hogy a másik nélkül nem fog menni.

- Feleségével már táncpartnerként házasodtak össze.

- Feleségemmel úgy kezdtünk együtt táncolni, hogy Szegeden két klub egyesülésében megalakult a Móra Klub, és ő éppen pár nélkül volt, és megkérdeztem, nem táncolna-e velem. Eredményesen versenyeztünk, azután megszereztük a végzettséget. A táncklubban én a tanár, ő a menedzseri feladatokat látja el, amellett, hogy mindketten pontozóbírók is vagyunk, sőt, Melinda lányom is már efelé tesz lépéseket.

- Törökgyörgy Melinda eredményei révén gyakorta nevezik a Pro-Art-ot latin műhelynek.

- Ez persze részben igaz, de jelenleg is van olyan felnőtt standard párosunk, aki ranglista-versenyen ezüstérmet szerzett, és nemzetközi versenyen is megállják a helyüket. Házon belül megvan a latin zászlóvivőnk, egyébként pedig külföldi segítséget is kapunk is, hiszen olasz és német edzőkkel is dolgozunk együtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.