Rúzs

Egyszerű, de nagyszerű: az almás-diós pite

Egyszerű, de nagyszerű: az almás-diós pite

2012. május 10., csütörtök
Egyszerű, de nagyszerű: az almás-diós pite

Az tény, hogy az almás piténél klasszikusabb sütemény nincs. Kevés hozzávalóból, kiadós és olcsó süteményt varázsolhatunk az asztalra. Ráadásul ki tud ellenállni e frissen kisült almás finomság fahéjas-vaníliás illatának? Hisz sokszor azt se tudjuk kivárni, hogy ehetőre hűljön.

Vegyük hát elő kamránkból a megmaradt téli almát, daráljunk hozzá diót is, és készítsük el az alábbi süteményt. Ehetjük önmagában, porcukorral megszórva, ünnepi alkalmakkor egy kis borhabbal, nyáron vanília fagyival, vagy akár egy csésze gránátalma teával uzsonnára, ebéd után, reggelire, egyszóval bármikor.

Hozzávalók:

A tésztához:

- 50 dkg finomliszt - 25 dkg margarin - 20 dkg cukor (lehet kevesebb is) - 1 csomag vaníliás cukor - 1 csomag sütőpor - 4 tojás - 1-2 ek. tejföl

A töltelékhez:

- 1 kg alma - 10 dkg darált dió - 10 dkg cukor (lehet kevesebb is, ha édes az almánk) - 1 kiskanál őrölt fahéj

A tetejére:

- 1 tojás

Elkészítés:

A sütőporral elkevert lisztet morzsoljuk el a szobahőmérsékletű vajjal egy nagyobb tálban. Adjuk hozzá a cukrot, a tojásokat, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható legyen. (Ne ragadjon, de ne is törjön szárazon a tésztánk.) Csomagoljuk fóliába, és tegyük egy kicsit pihenni a hűtőbe, míg elkészítjük a tölteléket. Pucoljuk meg a héjától az almáinkat, majd reszeljük le, majd ízesítsük cukorral, egy kevés darált dióval, és őrölt fahéjjal. Majd jöjjön ismét a tészta: osszuk kétfelé. Az egyik cipót tegyük lisztezett deszkára, majd szépen nyújtsuk el kb. 3-4 mm vastagra, egy nagyobb méretű tepsinkre méretezve. Béleljük ki sütőpapírral a tepsit, majd helyezzük bele szépen a nyújtófánkra feltekert tésztalapot. Szórjuk meg egy a darált dió egyik felével. Egyenletesen simítsuk rá az almás tölteléket, szórjuk rá a maradék darált diót, és feddjük be a másik elnyújtott tésztalappal. Verjünk fel egy tojást, és kenjük le a süteményünk tetejét, majd szurkáljuk meg egy villával, hogy belsejéből a gőz majd távozhasson. Majd irány a forró sütő! 180 fokon 40 perc alatt süssük meg, míg szép aranybarna lesz. Ha kihűlt, hosszúkás szeletekre vágva már szervírozhatjuk is egy csésze teával. Ünnepi alkalmakkor egy kis borhabbal sem utolsó…

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.