Politika

Brüsszel az egyetemistákon keresztül zsarolja hazánkat

Brüsszel az egyetemistákon keresztül zsarolja hazánkat

2024. október 22., kedd
Fotó: Eori Szabo Zsolt
Brüsszel az egyetemistákon keresztül zsarolja hazánkat

– Brüsszelnek azokkal az egyetemekkel van baja, amelyek rövid idő alatt a nyugati egyetemek versenytársai lettek – fogalmazott Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője a parlamentben. A politikus a napirend előtti felszólalásában jelezte, hogy az EU-nak baja van azzal, hogy a magyar egyetemek konkurenciát jelentenek. Mint mondta, a magyar hallgatók kétharmada olyan egyetemeken tanul, amelyek a világ élvonalába tartoznak. – Brüsszel diszkriminatív döntésekkel sújtja a magyar egyetemeket és a hallgatókat – tette hozzá.

Egyetemeink előrelépnek

– válaszolta Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter. Mint jelezte, a kormánynak a magyar fiatalok sikere az első, mert ők teszik sikeressé a nemzetet.

Brüsszel minden jogalapot nélkülözve elzárja a fiatalokat a nemzetközi programoktól, valamint a kutatókon és az egyetemistákon keresztül zsarol bennünket

– fogalmazott a tárcavezető.

Elmondta, hogy Brüsszelnek nem a magyar kormánnyal van vitája, hanem az egyetemek autonóm szenátusával, éppen ezért hat egyetem pert indított az ügyben. Jelezte, hogy elindították a Pannónia-programot, amivel tízmilliárd forint áll rendelkezésre, hogy nyolcezer fiatal a világ legjobb egyetemeire tudjon eljutni. Ismertette, hogy elindították a HU-rizont programot is a magyar kutatóknak.

Mi hiszünk a fiatalokban, hiszünk a nemzetben, és minden támogatást megadunk nekik a Pannónia programmal és a HU-rizont programmal

– tette hozzá Hankó Balázs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.