Politika

Magyarország és Németország közös célja a baráti viszony megőrzése

Magyarország és Németország közös célja a baráti viszony megőrzése

4 órája
Magyarország és Németország közös célja a baráti viszony megőrzése

Kiemelt fontosságú Németország és Magyarország egymáshoz való viszonya szövetségesi és stratégiai szempontból is - mondta a magyar államfő hétfőn sajtótájékoztatón Sopronban, miután a Páneurópai Piknik 35. évfordulója alkalmából megbeszélést folytatott Frank-Walter Steinmeier német államfővel a városházán.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

Sulyok Tamás hozzátette: annak ellenére, hogy bizonyos kérdésekben véleménykülönbségek vannak a két ország kormányai között, "nekünk, államfőknek lehetőségünk van arra, hogy áthidaljuk ezeket".

Biztos vagyok abban, hogy a kölcsönös tiszteleten alapuló megközelítéssel és őszinte párbeszéddel (...) kapcsolatainkat nemcsak megőrizhetjük, de még szorosabbra is fűzhetjük.

Az államfő hangsúlyozta: Frank-Walter Steinmeierrel egyetértettek abban, hogy fontos politikai és gazdasági partnerként tekint egymásra a két ország, a legtöbb európai ügyben pedig egymás szövetségesei.

Közös célunk a baráti viszony megőrzése és a jó kapcsolatok erősítése

- mondta.

Kitért arra, hogy a német vállalatok a legaktívabb magyarországi befektetői csoporttá váltak, az itt működő német cégek folyamatosan bővítik tevékenységüket. Az oktatás, a kutatás és az innováció területén kimagasló a két ország közötti intézményközi konföderáció, a kapcsolatok erősítésében pedig fontos összekötőként tekintenek mind a Magyarországon élő német nemzetiségű polgárokra, mind a Németországban élő magyarokra.

Sulyok Tamás hangoztatta azt is, hogy nekünk, magyaroknak fontos és sarkalatos kérdés nemzeti identitásunk, a kultúránk, hagyományaink, a nyelvünk és szuverenitásunk.

A magyarok a független nemzetállamok európai szövetségében hisznek - mondta, hozzátéve, hogy az Európáról alkotott különböző vélemények nem elválasztanak, hanem mindig összekötnek bennünket.

Fotó: Bruzák Noémi

 

A Páneurópai Piknik nemcsak a német egységhez vezető út volt, hanem Európa megosztottságának a vége is, hiszen az esemény, amelyen 600 NDK-állampolgár jutott Ausztriába, nagymértékben járult hozzá a határok nélküli Európához - mondta Frank-Walter Steinmeier.

Kiemelte, hogy Sopron különleges módon képviseli a két nép közötti barátságot. Sopron az európai szolidaritás, a szabadság és az egység szimbóluma.

A német államfő hangsúlyozta, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Magyarországnak nagy felelőssége van, különösen az orosz-ukrán háború tekintetében. Szólt arról is, hogy a jelenlegi geopolitikai kihívások során fontos, hogy az EU egysége és cselekvőképessége megmaradjon. Magyarország nagy felelősséget és szerepet visel abban, hogy erősítse az EU egységét, mert Európa erejének kulcsa az egységben van - fűzte hozzá.

Fotó: Bruzák Noémi

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.