Politika

Lantos Csaba: augusztus 20-a ma is a sikeres országépítést jelenti

Lantos Csaba: augusztus 20-a ma is a sikeres országépítést jelenti

3 órája
Lantos Csaba: augusztus 20-a ma is a sikeres országépítést jelenti

Augusztus 20-a ma is a sikeres országépítést, a veszélyekkel való bátor megküzdést, a bölcs előrelátást és a jövőbe vetett hitet jelenti - mondta az energiaügyi miniszter csütörtökön Budapesten, az állami kitüntetések átadása alkalmából rendezett ünnepségen.

 

Szent István ünnepe azért gyűjt össze bennünket évről évre, hogy erre emlékezzünk - fogalmazott Lantos Csaba.

Ünnepi beszédében a miniszter kiemelte: a nehézségek sem lettek kisebbek, a küzdelmek sem lettek könnyebbek. A világgazdaság súlypontjainak átrendeződése egyre gyorsabb ütemben zajlik, a globális verseny kritikus szakaszba lépett, és Európa lemarad, ha nem tesz meg mindent a versenyképesség növelése érdekében - fejtette ki.

Az Energiaügyi Minisztérium a frontvonalban van, munkája közvetlen hatással van arra, hogy Magyarország hogyan küzdi le a mostani nehézségeket, és milyen sikerrel találja meg helyét az átalakuló világgazdaságban

- hangsúlyozta a miniszter.

Az energiaügyek területén Magyarország számára meg kell találni a legjobb megoldásokat a biztonságos, fenntartható és megfizethető ellátás érdekében. Továbbra is elsődleges az ország energiabiztonságának garantálása és az energiaszuverenitás erősítése - mondta.

Lantos Csaba felidézte, hogy az energiaszuverenitás erősítését célzó koncepció két fő elemre épül, a nukleáris és a megújuló energiára. Szükség van a Paks 2 beruházás befejezésére és a meglévő blokkok üzemidejének várhatóan húszéves meghosszabbítására, valamint a zöldenergia, a tiszta energiahordozók termelésére és tárolására. Az időjárásfüggő termelők gyors terjedésével lépést kell tartania az áramhálózati korszerűsítéseknek is - emelte ki.

A miniszter kifejtette: fokozott figyelmet kell fordítani a versenyképesség javítására, a megfizethető energiaárakra, Magyarország ezért is tette uniós elnökségének központi kérdésévé a versenyképességi megállapodás elfogadását. Ugyanakkor továbbra sem enged a kormány az eddigi alapvetésekből: 

A nemzeti energiamix meghatározásának tagállami hatáskörben kell maradnia, és megvédik a rezsicsökkentést is, amely a legalacsonyabb áram- és gázárakat garantálja a magyar családoknak Európában

- tette hozzá.

Lantos Csaba kitért arra, hogy a minisztérium munkájában az energetikai kérdésekhez egyenrangú feladatként társul a klíma- és környezetvédelem ügye. A fejlődést meghatározó erőforrások közé tartozik a víz is; a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos feladatok mellé a tárcához került a vízgazdálkodás és a vízvédelem irányítása, ami az elmúlt húsz év legjelentősebb lépése a vízügyben - mutatott rá.

A miniszter fontosnak nevezte a körforgásos gazdaságra való áttérés terén elért eredményeket is, ezek között az új hulladékgazdálkodás bevezetését a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel és a kötelező visszaváltási díjas rendszerrel.

Az ünnepségen Lantos Csaba Magyar Érdemrend Parancsnoki keresztje a csillaggal kitüntetést adott át Lepsényi István Széchenyi-díjas gazdasági mérnöknek, gépészmérnöknek, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnökének.

Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést kapott Házi Gábor villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont Atomenergia-kutató Intézete Reaktor Monitorozó és Szimulátor Laboratóriumának vezetője, és Kaderják Péter közgazdász, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Zéró Karbon Központjának vezetője, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője.

Magyar Érdemrend Lovagkereszttel tüntették ki Biczók András közgazdászt, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. volt vezérigazgatóját, Bódi Illés árvízvédelmi tanácsadót, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott szolgálatvezetőjét, ifj. Chikán Attila közgazdászt, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, Ferencz I. Szabolcs közgazdászt, az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Homonnay Ádámot, a Mol-csoport kutatás-termelés üzletágának operációs vezetőjét, Kiss Csabát, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettesét és Lakatos Benjámin közgazdászt, a MET Holding AG vezérigazgatóját.

A miniszter emellett Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéseket és miniszteri elismerő okleveleket adott át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.