Politika

Bóka János: az európai menekültügyi és migrációs rendszer nem működik

Bóka János: az európai menekültügyi és migrációs rendszer nem működik

Jogi és politikai felülvizsgálatot sürget

2 órája
Bóka János: az európai menekültügyi és migrációs rendszer nem működik

Az európai menekültügyi és migrációs rendszer egyértelműen nem működik, jogi és politikai felülvizsgálatra van szükség, hogy megfeleljen a mai kihívásoknak - írta az európai uniós ügyekért felelős miniszter pénteken Facebook-oldalán, ahol a Kurier című osztrák lapnak adott nyilatkozata részleteit ismertette.

Fotó: Bóka János Facebook-oldala

 

Bóka János - bejegyezése szerint - az interjúban kifejtette, hogy a Magyarország által nyújtott határvédelmi erőfeszítéseknek is köszönhető, hogy az európai rendszer elkerülte a teljes összeomlást.

Magyarország helyzete nem könnyű, hiszen az eddigi folyamatos erőfeszítések miatt rótt ki büntetést az Európai Bíróság

- jegyezte meg. Mint írta, nyilatkozatában azt is kifejtette, hogy ha az ország elveszítené az ellenőrzést a határai felett, és többé nem dönthetne arról, hogy ki lép be a területére és ki nem, az sokkal magasabbak költséggel és kockázattal járna, mint maga a bírság.

Az Európai Uniónak önálló, stratégiai szereplőként kell fellépnie a jelenleg zajló ukrajnai háborúban, és ennek érdekében kiemelten fontos, hogy minden érintett féllel közvetlen kommunikációs vonal álljon rendelkezésre - fejtette ki álláspontját. Hozzátette, hogy Magyarországnak Ukrajnával szomszédos és a háború gazdasági hatásai által különösen sújtott országként joga van aktívan részt venni a megoldáskeresésben.

Emlékeztett rá, hogy a magyar miniszterelnök először Kijevben, majd Moszkvában, Pekingben és az Egyesült Államokban tett kétoldalú látogatásokat, hogy tájékozódjon a fegyverszünet és a béketárgyalások lehetőségéről a háborús konfliktus mihamarabbi befejezése érdekében. Azt is kiemelte a bejegyzés szerint, hogy Magyarország jelenleg és a jövőre nézve is teljesíti nemzetközi és európai uniós tagállami kötelezettségeit a Magyarországon védelmet kereső ukrán állampolgárokkal szemben.

Bóka János értékelése szerint a magyar EU-elnökség pragmatikusan és szakszerűen végzi munkáját "a politikai zaj és a magyar elnökséget érő sorozatos támadások ellenére is".

Magyarország érdekelt az EU sikereiben - emelte ki, megjegyezve, hogy a szervezet akkor sikeres, ha intézményei rendben és a szerződéseknek megfelelően működnek.

Készek vagyunk együttműködni minden olyan uniós intézménnyel, akik hozzánk hasonlóan a szerződések betűje és szelleme szerint dolgoznak az unió és tagállamainak érdekeiért

- ismertette a miniszter az osztrák lapban megjelent nyilatkozatát.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.