Politika

Szili Katalin: demokrácia-deficit állapotában van az Európai Unió a nemzeti kisebbségek kapcsán

Szili Katalin: demokrácia-deficit állapotában van az Európai Unió a nemzeti kisebbségek kapcsán

A kisebbségek ma az Európai Unió árnyékában vannak

4 órája
Fotó: Veres Nándor
Szili Katalin: demokrácia-deficit állapotában van az Európai Unió a nemzeti kisebbségek kapcsán

Demokrácia-deficit állapotában van ma az Európai Unió a nemzeti kisebbségek kapcsán - erről Szili Katalin, miniszterelnöki főtanácsadó beszélt pénteken Tusnádfürdőn.

BAKK Miklós; KALMÁR Ferenc András; SZILI Katalin; POMOZI Péter; KOMLÓSSY József
Fotó: MTI/Veres Nándor

 

Szili Katalin a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban Önrendelkezés Brüsszel árnyékában címmel tartott kerekasztal-beszélgetésen kiemelte: az európai polgároknak több mint tíz százaléka őshonos kisebbségi sorban él. Az Európai Unió politikájának a prioritásai között ugyanakkor ez a kérdés az utolsó helyen áll, lényegében nem foglalkoznak vele.

Rámutatott: amíg az Európai Unió nem vállalja fel ezt a kérdést, addig a demokrácia-deficit állapotában van. Mint fogalmazott: 

A kisebbségek ma az Európai Unió árnyékában vannak.

Szili Katalin kiemelte, ő különválasztaná a függetlenségi törekvéseket és a nemzeti kisebbségek autonómia-törekvéseit. A posztszocialista országok esetében, ha kiejtik azt a szót, hogy autonómia, mindenki az elszakadásra gondol a 20. századi történések alapján - jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy az egyik legjobb politikai innováció az új patrióta frakció létrehozása volt, lehetőség nyílik ezáltal a normalitás hangjának megteremtésére az EP-ben.

Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri különmegbízottja arról beszélt, hogy azt tapasztalta, az Európa Tanácsban mindenről szó van, de a nemzeti kisebbségekről alig. Ezért döntöttek úgy, hogy az európai nemzeti kisebbségek helyzetéről jelentést fogalmaznak meg, amit 2014-ben a parlamenti közgyűlés elfogadott. Értékelése szerint ezzel a kollektív jogok jogosságát sikerült elfogadtatni egy európai közeggel.

Európát a nemzeti kisebbségek helyzete szempontjából három részre lehet osztani: van a nyugat-európai rész, ahol működő autonómiák vannak, vannak a volt szocialista országok, ahol lehet beszélni erről a témáról, de sok minden az elmúlt harminc évben nem történt, és van a volt szovjet köztársaságok területe, ahol a nemzetiségek témája mellé általában kalasnyikovok és bombák kerülnek - mondta Kalmár Ferenc, aki az országhatáron belüli önrendelkezés legmagasabb fokaként definiálta az autonómiát, a kulturális örökséget és gondolkodásmódot enélkül nem lehet megőrizni. A miniszteri különmegbízott úgy látja, a Patrióták Európáért frakciónak jelentős szerepe lesz ennek a témának a napirenden tartásában.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, hogy a Kalmár Ferenc által összeállított jelentés pontosan megfogalmazta, hogy az Európai Tanács tagállamainak milyen kritériumokat kell betartaniuk. Ha ez valóban így történik, akkor a közigazgatási átalakítások asszimilációs célokra nem lesznek használhatók - mutatott rá.

Kitért azon polgári kezdeményezésre is, amely az Európai Unió kohéziós politikájára vonatkozik, de jelentősen érintené a kisebbségek jövőjét. Az alapgondolat az, hogy ahogy az EU kiemelt figyelemben részesíti a gyéren lakott térségeket, ugyanúgy járjon el azon régiók esetében is, amelyeket nemzeti, nyelvi, kulturális sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Az a kérdés, lehet-e uniós eszközökkel növelni Székelyföld népességmegtartó erejét? ők azon az állásponton vannak, hogy igen. Ugyanakkor az is világos: az EU nem akar Székelyföld esetében autonómiát, azt Bukarestben kell elérni - hangsúlyozta az Székely Nemzeti Tanács elnöke.

Paul Butcher, az Európai Szabad Szövetség szakértője elmondta: a szövetség 41 különféle, Európa összes szegletéből származó csoportosulást foglal magában, de minden csoport számára fontos az önrendelkezés, kiemelt jelentőségűnek tartják a nemzeti kisebbségek védelmét. A skót származású szakértő rámutatott: a politika szintjén változásra van szükség. Brüsszelben sok esetben a kisebbségeket figyelmen kívül hagyják, a problémáikkal nem foglalkoznak. Nem szabad hagyni, hogy feledésbe merüljön ez a téma, az önrendelkezés kérdését folyamatosan napirenden kell tartani - hangsúlyozta Paul Butcher, aki arra számít, hogy a magyar uniós elnökség alatt ez a téma jóval többet lesz napirenden. A szekértő esélyt lát arra is, hogy ennek a területnek a jövőben külön biztosa lesz.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.