Politika

Orbán Viktor: a béke magától nem jön el

Orbán Viktor: a béke magától nem jön el

Szó volt az üzemanyagárakról, légitársaságokról és gazdasági kérdésekről is

2024. július 5., péntek
Orbán Viktor: a béke magától nem jön el

A béke magától nem jön el, béke akkor lesz, ha valaki megcsinálja - jelentette ki a miniszterelnök az ukrajnai háború kapcsán pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 

 

Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarországnak soros elnökként nincs arra mandátuma, hogy az Európai Unió nevében tárgyaljon, "eszembe se jut".

A kormányfő azt mondta: fel tudja viszont tárni a helyzetet, hogy melyik fél meddig tud elmenni, és ha ezt feltárta, akkor utána a 27 európai uniós tagállam vezetője döntést hozhat, azt követően pedig az arra feljogosítottak fognak majd tárgyalni. De ez még nagyon messze van, a békéhez vezető útnak csak az első lépéseit tudjuk megtenni - fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta: Európának a béke és az emberiesség, az emberséges gondolkodás, emberséges külpolitika iránytűjét kellene a kezében tartania és valószínűleg többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljanak el a felek.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel történt keddi találkozójáról azt mondta, Magyarországnak tudnia kell a helyét és a súlyát: a nagy béketárgyalások ügyét a nagy országok fogják elintézni. Ma azonban nincs párbeszéd, márpedig anélkül nagyon nehéz elképzelni, hogyan fognak elmozdulni a béke irányába - tette hozzá.

A miniszterelnök hangsúlyozta, egyetlen dolgot tesz, elmegy azokra a helyekre, ahol olyan háborús veszély van, aminek Európára és Magyarországra nézve is negatív következménye van, és tényeket tisztáz.

Kifejtette, Volodimir Zelenszkijnek is három-négy kérdést tett fel, hogy meg lehessen érteni a szándékait: hol van a vörös vonal, ameddig ő a béke érdekében el tud menni.

A kormányfő elmondta, ha ezt nem mérik fel, akkor nem tudnak közelebb menni a békéhez, mert "a béke magától nem jön el".

Béke akkor lesz, ha valaki azt megcsinálja, azért lépéseket kell tenni

- fogalmazott.

Orbán Viktor szerint Magyarország "jó eszköz" tud lenni a békét akaró emberek kezében. Az álláspontok nagyon messze vannak most egymástól, de Magyarország elindíthatja a feleket egy hosszú úton, amelynek a vége tűzszünet és béketárgyalás lehet - fejtette ki.

A kormányfő azt mondta, béketárgyalás vagy a tűzszünet ügyében Zelenszkij elnök nem volt boldog, mindenki attól fél ugyanis, hogy amikor tűzszünetet köt, azt a másik fogja kihasználni. Általában abból indulnak ki ilyenkor a háborúzó felek, hogy a tűzszünet a másiknak lesz jó, mert amíg ő nem lő, addig a másik átrendezi a csapatait, átcsoportosítja az erőit és ő hátrányba fog kerülni, ezért jobb inkább fenntartani a frontvonali feszültséget - tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta, ezen akkor lehet túllépni, ha van valamilyen perspektíva a felek előtt, ha tudják, hogy néhány hét, hónap múlva béketárgyalások lesznek.

Arra is kitért: mindenfajta felmérést lehet olvasni, miután Európa úgy döntött, hogy "bevonódik" Ukrajna oldalán a háborúba, ugyanakkor a háborúról való beszéd és felmérések is a háború részei, tehát manipuláltak vagy legalábbis nehezen tud hinni nekik.

A miniszterelnök felidézte berlini, római és párizsi látogatását, amelyek a magyar uniós elnökség előkészítését célozták, majd a kijevi útját, amelyeken nemcsak politikusokkal, döntéshozókkal beszélt, hanem átlagemberekkel is. Kifejtette, hogy két dolgot lát: egyrészt van egy morális nyomás, az emberek úgy érzik, Európa a békéről szólt eddig. Ezért Európának, ha a szomszédságában kitör egy háború, aminek meg sem kellett volna történnie, akkor többet kellene tennie, hogy a háborús feszültség enyhüljön. Úgy érzik, hogy túlságosan sokat várunk Amerikára, ahelyett, hogy mi tennénk meg a mainál mindenképpen több lépést.

A második érzés, amit tapasztalt mindenhol Európában, hogy aggódnak a háború európai gazdaságra gyakorolt hatása miatt. Hozzátette: 

Megélhetési nehézségek vannak Nyugat-Európában is, mindenhol háborús infláció van.

A béke morálisan is helyes lépés lenne - emelte ki, hangsúlyozva, hogy ezt ő maga így érzi mint magyar ember és ezt így gondolja a német, a francia és az orosz is.

A franciaországi parlamenti választásról elmondta: nemcsak a frakciók számát vagy létszámát befolyásolja az Európai Parlamentben, hanem egész Európa jövőjét.

Kifejtette: nem volt még példa arra, hogy Franciaországban nem európai, hanem hazai, nemzeti választáson a jobboldal - amelyet az elmúlt évtizedekben kordonnal elkülönítettek az összes többi francia párttól, amelyet szalonképtelenné tettek, kitagadtak az együttműködésre érdemes pártok világából - át tudja törni ezt a kordont és megnyerjen egy francia parlamenti választást.

Ráadásul, ha jól látom, nem is kicsit, hanem nagyon, ha az első fordulót jól értelmezzük

- fogalmazott Orbán Viktor.

Értékelése szerint egy olyan jelentőségű esemény történik Franciaországban, egy olyan változás lesz, ami azonnal hatást gyakorol majd az egész kontinensre. Nemcsak Brüsszelre, hanem a magyar-francia kapcsolatokra is - fűzte hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő két esetet lát lehetségesnek: az egyik, hogy ez a jobboldali erő oly mértékben nyer, hogy kormányt is tud alakítani vagy nem nyer eléggé, és akkor zavaros helyzet következik, ami kihat az európai politikára is.

Hangsúlyozta: Marine Le Pen pártja ma az egész Európai Parlament legnagyobb nemzeti pártcsoportja, nincs senki, aki náluk nagyobb lenne, ezért nem mindegy, hogy ők hogy döntenek majd a saját sorsukról.

A miniszterelnök a Patrióták Európáért frakcióról elmondta: hétfőn lesz alakuló ülés, ahol összegyűlnek mindazok a pártok, amelyek a csatlakozásukat már eldöntötték, csak még nem jelentették be. Akkor lesz egy listánk, és akkor láthatják, hogy nem a levegőbe beszéltem - utalt korábbi kijelentésére, miszerint a harmadik, majd a második legnagyobb erő akarnak lenni az Európai Parlamentben.

 

Tűrhetetlen, ami a légi közlekedésben látható

Orbán Viktor miniszterelnök arról is beszélt: amit most a légi közlekedésben látnak, az a tűrhetetlen kategória, azon nem lehet nem felháborodni. A miniszterelnök úgy fogalmazott: nem arról van szó, hogy jól szervezik-e a légiközlekedést vagy sem, hanem arról, hogy az emberség minimuma is hiányzik.

Hangsúlyozta, hogy a repülőtér legtöbb utasa egész évben dolgozott, a félretett pénzéből el akar menni nyaralni, a legtöbben ezt komoly erőfeszítéssel hozzák össze, a legtöbb magyar család számára az év egyik fontos eseménye. Nemcsak arról van szó, hogy rosszul szervezik hanem, hanem arról, hogy semmilyen emberséget nem mutatnak a reptéren, a légi közlekedésben, amikor nem mondják meg, mi a helyzet, amikor óriási késések vannak - tette hozzá.

Ami a repülőtéren történik, az még az állami tulajdonszerzés előtti időszak következménye - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: bízik benne, hogy amikor megtörténik a reptér tényleges  fizikai átvétele, a helyzet javulni fog. Nemcsak a repülőtér üzemeltetőinek kell javulnia, mert gond van légi közlekedés irányítóival és a földi kiszolgálással is - mondta Orbán Viktor.

Leszögezte, hogy sokkal több megértést és emberséget várnak azoktól, akik ott a magyar emberekkel vagy a turistákkal találkoznak. 

Nyomatékosította, hogy vannak elvárások, amiket a kormány támaszt és a minisztereket felszólította, hogy ezeknek szerezzenek érvényt.

 

A magyarok nem fizethetnek többet az üzemanyagért

Orbán Viktor a benzinárakról leszögezte: nem tűrik el, hogy Magyarországon többet fizessenek az emberek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok átlagára. Közölte: a magyarországi üzemanyag-forgalmazóknak be kell tartaniuk az erről szóló a megállapodást.

Olyan nincs, hogy egy darabig úgy van, aztán egyszer csak kicsúsznak ebből a sávból. Most ez történik

- jegyezte meg, hozzátéve, hogy inkább az empátia, meg a visszafogottság nyelvén beszélve, de világossá akarja tenni, hogy most szóval kérik a megállapodás betartását.

De nem mondjuk kétszer. Megállapodtunk, be kell tartani. Nem tűrjük el, hogy Magyarországon többet fizessenek az emberek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok átlagára. És ha ez a szép szó nem segít, akkor intézkedni fogunk

- jelentette ki.

 

Átgondolatlanok az EU-s büntetővámok

Rossznak és átgondolatlannak nevezte az interjúban a miniszterelnök a legnagyobb kínai autógyártókra kivetni tervezett uniós büntetővámot és arra figyelmeztetett, hogy a lépés a kereskedelmi háború irányába tolja a gazdasági életet. Hangsúlyozta: a legnagyobb cél és a legerősebb remény ezért az, hogy a büntetővám ideiglenes lesz, négy hónapra szól majd, és utána talán el tudják felejteni.

Mint mondta, az Európai Bizottság az európai autógyártók érdekeivel indokolja a büntetővám bevezetését, ugyanakkor a nagy európai vállalatok vezetői - akikkel Orbán Viktor tárgyalt az uniós elnökségre való felkészülés során - "kézzel-lábbal tiltakoznak" és "nem akarják, hogy akaratuk ellenére átkísérjék az utca egyik oldaláról őket a másik oldalára".

Az ilyen rossz és átgondolatlan döntések kereskedelmi háború felé tudják eltolni a gazdasági életet, "kereskedelmi háború réme fenyeget" - figyelmeztetett a kormányfő, aki szerint bürokraták döntését keleti válaszlépés követheti.

Hangsúlyozta: Magyarországnak az az érdeke, hogy ne legyen kereskedelmi háború, mert "mi abból élünk", hogy amit megtermelünk Magyarországon, azt az egész világon el tudjuk adni, ha viszont kereskedelmi háború lesz, akkor a Magyarországon megtermelt árukat nem tudjuk eladni, és ez a végén a munkahelyeket is veszélybe sodorhatja.

 

Biztatóak a gazdasági kilátások

A gazdaság kilátásait elemezve a kormányfő azt mondta, hogy vannak biztató jelek, amiket nem szabad túlbecsülni, de alábecsülni sem érdemes. Fontosnak nevezte a turizmust, szerinte ez "a legjobb pénz", abban az értelemben, hogy a turisták Magyarországon elköltött pénze bekerül a magyar gazdaságba és százezrek élnek meg ebből.

Jelezte: próbálnak a munkaadókkal olyan megállapodásokat kötni, amelyek jó béreket eredményeznek, mert ez az inflációval szembeni küzdelem másik legfontosabb eszköze.

Mind a két végén égetjük a gyertyát (...) annak érdekében, hogy a megélhetési terhek csökkenjenek

- fogalmazott, hozzátéve, hogy a turizmusban az előfoglalások 60 százaléka magyar, 40 százaléka külföldi, ami jelzi, hogy a magyarok itthon "már meg tudnak valamit engedni maguknak".

Kitért arra is, hogy korábbi lakásprogramok mellett - amelyekkel elértek 250 ezer családot, összesen egymillió embert - az otthonfelújítási programba még 20-30 ezer család csatlakozhat.

Úgy összegzett: a foglalkoztatási adatok és az építőipar helyzete - ahol nagyobb visszaeséstől tartottak -  mind olyan jelek, amelyek bizakodásra adnak okot, de majd ősszel, az amerikai elnökválasztás és a háború kimenetele kapcsán kiderül, hogy ez összerendeződik-e végre egy olyan képpé, amelytől azt remélik, hogy már nemcsak biztató jelek lesznek, hanem egy általános helyzetjavulás. Ehhez még sokat kell dolgoznunk - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.