Politika

A magyarok egyetértenek Orbán Viktor béketörekvéseivel

A magyarok egyetértenek Orbán Viktor béketörekvéseivel

16 órája
A magyarok egyetértenek Orbán Viktor béketörekvéseivel

A magyar felnőttek 62 százaléka elégedett Orbán Viktor Ukrajnát, Oroszországot és Kínát is érintő békemissziójával. A Magyar Társadalomkutató felméréséből az is kiderül, hogy még az ellenzéki szavazók harmada is támogatja a miniszterelnök béketörekvéseit.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Orbán Viktor az Európai Unió elnöki posztja átvételét követően nem sokkal előbb Volodimir Zelenszkij ukrán, majd Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-Ping kínai elnökhöz látogatott el, hogy elősegítse az orosz–ukrán háború befejezését. Mivel az orosz–ukrán háború kitörése óta politikus ilyen aktív szerepet nem vállalt a háború lezárásának előmozdítása érdekében, a Magyar Társadalomkutató Kft. megvizsgálta, hogy milyen ennek a békemissziónak a hazai megítélése.

Forrás: Magyar Társadalomkutató Kft.

 

A felnőtt magyar lakosságot reprezentáló válaszadók több mint háromötöde (62 százalék) elégedett Orbán Viktor fegyverszünet és béke érdekében tett erőfeszítéseivel, az elégedettek kétharmada (teljes minta 41 százaléka) ráadásul teljes mértékben elégedett vele – írják. 

A magyarok alig több mint negyede (28 százalék) elégedetlen csak a békemisszióval. Mivel az elégedettek aránya több mint kétszerese az elégedetlenekének, a békemisszió első hetének hazai megítélése kifejezetten kedvezőnek mondható.

A kutatás megállapította azt is, hogy a békemisszió még ellenzéki oldalon is szerzett magának támogatókat, hiszen a Tisza Párt szavazóinak 29 százaléka, az európai parlamenti választáson szövetségben induló DK–MSZP–Párbeszéd szavazók harmada (33 százalék), a parlamenti bejutásra jelenleg nem esélyes kisebb pártok szavazóinak szintén harmada (34 százalék) elégedett Orbán Viktor július 2. és 8. között tett utazásaival.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.