Politika

Ez volt Európa legnagyobb Békemenete (galéria, videó)

Ez volt Európa legnagyobb Békemenete (galéria, videó)

2024. június 1., szombat
Ez volt Európa legnagyobb Békemenete (galéria, videó)

Kollégáink a helyszínről számolnak be a Békemenet legfrissebb eseményeiről. Óriási tömeg gyűlt össze, és még mindig csatlakoznak újonnan érkezők is.

 

Minden idők legnagyobb békemenete

Ma minden idők legnagyobb Békemenetére számítanak a szervezők: a tizedik alkalommal, ezúttal a "Magyarország maradjon a béke szigete!" mottóval meghirdetett szombati megmozdulás résztvevői a Lánchíd pesti oldaláról a Margitszigetre vonulnak, ahol 15 órakor Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szóvivője a Kossuth rádióban azt mondta, akkora tömegre készülnek, "amelynek a hangja elhallatszik Brüsszelig", mivel talán még soha nem kaptak ennyi visszajelzést a fővárosból, vidékről és a külhoni magyarság részéről.   


Kiemelte, 

a június 1-jei esemény annyiban mindenképpen más lesz az eddigiekhez képest, hogy új útvonalon, új helyszínen tartják meg, a "béke szigete" szimbóluma alatt zajlik. A Békemenetre mindenkit várnak, pártpolitikai hovatartozás, ideológiai kötöttségek nélkül, mert alapvetően pártpolitikán túlmutató kérdésről van szó.

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA elnöke a rendezvény sajtótájékoztatóján kijelentette: Európa "háborús pszichózisban égő" vezetőinek azt kívánják üzenni, hogy "eddig, és ne tovább!"   

A Fidesz közleménye szerint Orbán Viktor délután 3 órakor mond beszédet a menet végállomásán, a margitszigeti Alsó-nagyréten.

Orbán Viktor kormányfő pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hangsúlyozta: a Békemenet legfontosabb célja világossá tenni, hogy most már tényleg a háború és a béke között egyensúlyozunk, és a magyarokban erős a békevágy, "mi nem hisszük azt, hogy Európa kibírna még egy háborút".   

Az európai parlamenti választások előtt egy héttel a Békemenet emlékeztethet arra, hogy mégiscsak az Európai Uniót alapító atyáknak volt igazuk, akik abból indultak ki, hogy Európa nem bír ki még egy háborút 

- fűzte hozzá Orbán Viktor.   

Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Facebook-oldalán arra buzdított: "mutassuk meg az erőnket először szombaton, Európa legnagyobb Békemenetén, aztán június 9-én, a választáson".

A legfontosabb információk a rendezvényről: 

  • a tervek szerint a gyülekezés 11 órakor kezdődik a Lánchíd pesti hídfőjénél, 
    maga a menet pedig 13 óra után indul el a Margitszigetre. 
  • a budapesti kerületek résztvevőit Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje várja a budai hídfőnél, a Clark Ádám téren a 0-s kilométerkőnél 12.40 órakor, ahonnan együtt indulnak a helyszínre. 
  • a Margitszigeten Orbán Viktor miniszterelnök délután 3 órakor mond beszédet. 

 

Útra keltek a szegediek

Fülöp László, a Fidesz és a KDNP szegedi polgármesterjelöltje posztolt Facebook oldalán, miszerint a szegediek is elindultak a Békementre.

 

"Megyünk a békéért."

Úton a szegedi csapat. Megyünk a békéért.

- írta Fülöp László újabb posztjában.

 

Lassan megérkeznek a szegediek

BÉKEMENET járat: A hátrahagyott kilométerek is egyre közelebb visznek a békéhez. Hamarosan megérkezünk a budapesti gyülekezési ponthoz.

- számolt be Fülöp László.

 

Hamarosan indul a Békemenet

Rengetegen indultak útnak a Békemenetre az ország minden pontjáról.

Az indulás előtt a Fidesz és több politikus is mindenkit arra buzdít, hogy vegyenek részt az eseményen.

Szenvedélyesen szeretjük Magyarországot és készen állunk rá, hogy megvédjük!

– írta a Fidesz a közösségi oldalán.

 

Európa legnagyobb békemenete zajlik

Egy órakor indult útjára a tizedik békemenet a Margitszigetre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet délután három órától. A tömeg már tizenegy órától gyülekezett, rengetegen jöttek össze, és csatlakoznak be még most is az ország minden tájáról.

A tömeg első fele már a Margit hídnál tart, ahova egy hatalmas magyar zászlót feszítettek ki. Gál Kinga a Hír TV-nek azt nyilatkozta, soha nem volt ennyire szükség a Békemenetre mint most, mikor háborús pszichózisban szenved Európa. 

Deutsch Tamás felhívta a figyelmet, ha itt nem állítjuk meg a folyamatot, Európa háborús félként sodródhat bele a háborúba, 

békepárti fordulatra van szükség!

Helyszíni tudósítónk arról számolt be korábban, hogy az indulás előtt egy órával a Lánchíd másik oldalán is megtelt a tér, rengetegen gyülekeztek arra várva, hogy együtt induljanak a menetre a békéért. 

Itt van Magyarországról, Európából és az egész világból minden olyan ember, aki egyetért a kormány azon törekvésével, hogy Európában a legnagyobb szükség most a békére van. 

– mondta el a helyszínen a Magyar Nemzetnek Farkas Dániel, a Fidelitas elnöke. Hozzátette: 

Most bebizonyítjuk azt, hogy a valódi többség a béke és Magyarország fejlődése mellett áll.

 

A szegediek is a tömeggel vonulnak

 

Itt vagyunk, mert nekünk a béke a legfontosabb! 

- írta Fülöp László, aki Menczer Tamással is találkozott.

 

Hatalmas tömegek vonulnak

Ekkora tömeget nem tud más az utcára vinni, mint Orbán Viktor és a kormánypártok - mondta Boros Bánk Levente a HírTV-ben. Ez az erődemonstráció eléri a célját - tette hozzá.

Európa megszűnőben van és átköltözött ide

Bayer Zsolt a HírTV-nek azt mondta, az az Európa ahová mi vágyakoztunk, az az Európa megszűnőben van és átköltözött ide. Európa jövője itt van Közép-Európában. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke pedig arról beszélt, belesodródhatunk egy világháborúba, és minden magyarért csinálják ezt a Békemenetet.

 

Sokan érkeztek Szegedről is

Mihálffy Béla, a Homokhátság országgyűlési képviselője, Fülöp László a Fidesz és a KDNP szegedi polgármesterjelöltje és több képviselőjelölt is személyesen vesz részt a Békemeneten.

 

Megérkezett a menet a margitszigeti Alsó-nagyrétre

 A tömeg az id. Antall József rakpart, Jászai Mari tér, Margit híd útvonalon keresztül vonul a szigetre. Az esőben gyülekezők a rakpart Akadémia és szállodasor közti területén álltak, valamint téren, a környező utcákban, a rakparton és a Lánchídon is várakoztak a szimpatizánsok

A résztvevők "NO WAR" feliratú molinó mögött sorakoztak fel. A molinó mögött, a tömeg elején Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője, Bencsik András, a Demokrata című hetilap főszerkesztője, Bayer Zsolt publicista, Fricz Tamás politológus, Csizmadia László, a CÖF alapítója, Stefka István újságíró, Széles Gábor vállalkozó, Fásy Ádám előadóművész, Pataky Attila, az Edda frontembere volt látható.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

A résztvevők közül többen "Hajrá Magyarország!", "Fidesz", "Szavazz! Június 9.", "No war, No gender, No migration" feliratú, illetve helységnevekkel feliratozott zászlókat tartottak a magasba, és megjelent egy European Union Civil Cooperation Council feliratú zászló is.

Menet közben a Himnuszt és a Kossuth nótát is énekelték, a tömeg a "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!", a "Hajrá Fidesz!" valamint az "árad a Duna, apad a Tisza" jelszavakat is többször skandálta. A nemzeti színű mellett, székely, német és svéd zászlók is feltűntek a menetben.

 

Orbán Viktor beszédét itt követheti élőben

 

Többen a színpadtól távol hallgatták a miniszterelnököt.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.