Politika

Magyarország kimarad a háborúból

Magyarország kimarad a háborúból

2024. június 12., szerda
Fotó: Máthé Zoltán
Magyarország kimarad a háborúból

Sem pénzt, sem katonát nem küldünk Ukrajnába, tette egyértelművé Orbán Viktor miniszterelnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral történt mai megbeszélésén. A magyar békepárti álláspont a kezdetek óta nem változott, a ma elért eredmény azonban nagymértékben köszönhető a kormányoldal vasárnapi választáson elért erős felhatalmazásának is, mondta el a Magyar Nemzetnek Deák Dániel a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

STOLTENBERG, Jens; ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán. Orbán Viktor fogadta a NATO főtitkárát

 

Ma délelőtt a karmelita kolostorban találkozott Jens Stoltenberg és Orbán Viktor ahol a magyar miniszterelnök megerősítette hazánk elkötelezettségét a NATO iránt. A megbeszélések másik fontos témája az orosz-ukrán háború volt. Közismert, hogy Magyarország békepárti álláspontja eltér a NATO tagállamok többségének háborúpárti véleményétől.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök újságírói kérdésre válaszol a NATO-főtitkárral (a képen nem látható) közös sajtótájékoztatón Budapesten 2024. június 12-én. (Fotó: AFP/KISBENEDEK Attila)
Orbán Viktor magyar miniszterelnök újságírói kérdésre válaszol a NATO-főtitkárral (a képen nem látható) közös sajtótájékoztatón Budapesten 2024. június 12-én. (Fotó: AFP/KISBENEDEK Attila)

Más válaszokat ad Magyarország és más válaszokat adnak a többiek.

Magyarország tudomásul veszi, hogy az övétől eltérő, a miénktől eltérő vélemények súlya és száma jelentős. Mi minden alkalommal elmondhattuk a saját álláspontunkat, ezért hálásak vagyunk a főtitkár úrnak, tehát minden NATO körben kifejthettük az álláspontunkat, és bemutathattuk a helyzetelemzésünket. Azt azonban Magyarországnak be kell látnia, hogy nincs ahhoz elegendő képessége és ereje, hogy a nagy számban tőle különböző véleményeket megváltoztassa. Ezért Magyarország a mai tárgyaláson világossá tette, hogy nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek bár eltérnek a mi helyzetértelmezésünkből fakadó észszerű döntésektől, de a többi tagállam által osztott és szorgalmazott döntések

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Magyarország nem megy háborúba!

A magyar miniszterelnök leszögezte: amire a mai tárgyaláson összpontosítottak, az az – és azt kérte az atlanti szövetség főtitkárától, hogy ezt tegye világossá, hogy minden NATO területen kívüli katonai akció, a NATO szabályai és a hagyományaink alapján csak önkéntes jellegű lehet

Ezt a mai tárgyaláson megerősítette a főtitkár és így Magyarország megkapta azokat a garanciákat, amelyekre szükségünk van, különös tekintettel arra, hogy a néhány nappal ezelőtti európai parlamenti választáson a legfontosabb eldöntendő kérdés a háború és a béke kérdése volt, és a magyar polgárok arra adtak mandátumot, azt a megbízását erősítették meg a magyar kormánynak, hogy Magyarország és a NATO területén kívüli katonai akciókban azon kívül fennálló háborúban ne vegyen részt. Magyarország a békéhez vezető, saját belátása szerinti legrövidebb utat kövesse. 

– jelentette ki a kormányfő.

Nem véletlen, hogy a vasárnapi EP-választást követően látogatott Budapestre Jens Stoltenberg NATO-főtitkár megvárva azt, hogy a magyar állampolgárok hogyan döntenek ebben a kérdésben, mondta el lapunk kérdésére Deák Dániel.

A választási eredmény egyértelműen megmutatta, hogy a magyar választók jelentős többsége az azt szeretné, hogy Magyarország ne vegyen részt egy Ukrajnába tervezett NATO-misszióban, ne vegyen részt a háború eszkalációjához hozzájáruló bármilyen döntésben, hangsúlyozta a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Nagyra értékelem a magyar kormány nyilatkozatát, hogy elkötelezett és lojális NATO-szövetségesek maradnak. A mai napon miniszterelnök úr és én egy fontos és megoldásra váró kérdést megbeszéltünk, és megbeszéltük a washingtoni csúcstalálkozó ügyét.

– emelte ki a NATO főtitkára.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a magyar miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón beszél Budapesten 2024. június 12-én. (Fotó: AFP/KISBENEDEK Attila)

E szavaknak megfelelően a NATO is tudomásul vette, és megállapodott abban a magyar kormánnyal, hogy sem pénzügyileg, sem katonák küldésével, sem pedig a területén való áthaladás megengedésével nem járul hozzá ahhoz hogy részt vegyen ebben a katonai műveletben, mutatott rá a szakértő.

Ez egy komoly siker és komoly eredmény és nagyrészt annak köszönhető, hogy a hétvégi választáson egy komoly felhatalmazás kapott a kormányoldal a háborút érintő politikájában is.

 – összegezte a találkozó történéseit Deák Dániel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.