Politika

Orbán Viktor: meg kell fékezni, kudarcnak kell minősíteni minden fegyveres konfliktust

Orbán Viktor: meg kell fékezni, kudarcnak kell minősíteni minden fegyveres konfliktust

Iszonyatos veszteségeket szenvedett el Európa már most is

2024. május 26., vasárnap
Orbán Viktor: meg kell fékezni, kudarcnak kell minősíteni minden fegyveres konfliktust

A miniszterelnök a Patrióta című műsorban adott interjút Bohár Dánielnek.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

Az első dolog, amire Orbán Viktor miniszterelnök gondolt, miután meghallotta a Robert Fico szlovák miniszerelnök ellen elkövetett merénylet hírét, az volt, hogy vajon túlélte-e, mert baráti a viszonyuk. Ezután az jutott eszébe, hogy emiatt Brüsszelben egyedül marad a háborúellenességével, a harmadik pedig az, hogy emiatt ráerőltetnek extra biztonsági szabályokat, amiket nem kedvel.

Egy esetleges atomháborúval kapcsolatban a kormányfő kifejtette: szerinte 

az európai politikusok taktikai, elrettentő eszközként gondolnak az atombombára, nem olyanként, mint amit ténylegesen be kell vetni, de amire nem gondolnak egy háború elején, az még megtörténhet annak a végén, a legdurvább forgatókönyvek valósulnak meg. 

Lehet, hogy tíz év múlva a most zajló folyamatokra azt fogják mondani, hogy ez a harmadik világháború előeseményeihez tartozott. Nem zárható ki, hogyha a dolgok rosszra fordulnak, és nem tudjuk megfékezni a Brüsszelben kialakult háborús pszichózist, akkor ezeknek az éveknek a története is egy nagy világháború első éveinek az epizódja lesz – fogalmazott Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: iszonyatos veszteségeket szenvedünk el már most, több száz milliárdos gazdasági hátrányt szenvedett el Európa. Az emberek is fizetnek a háborúért, amikor bemennek a boltba, mert békeidőben nem szoktak ilyen árak lenni.

Úgy sodródik bele Európa egy háborúba, hogy az általa kitűzött katonai cél eléréséhez szükséges költségekről és eszközökről nagyságrendi becslése sincs. Ennél felelőtlenebb dolgot még életemben nem láttam

 – fogalmazott.

Kiemelte: a háborúk hoznak egy súlyos hétköznapi gazdasági megterhelést mindenkinek, az odaveszett családok miatt fájdalmat és szörnyűségeket és leértékelik a fehér keresztény európai civilizációt. 

Ezért nem terjedhet tovább a háború, meg kell fékezni, kudarcnak kell minősíteni minden fegyveres konfliktust. Ha mégis kitört a konfliktus, akkor azonnal izolálni, elszigetelni, lezárni, limitálni, és tárgyalni, nem pedig beleugrani, nemzetközivé tenni, mögé állni és fölnagyítani

 – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: a világháború szélén egyensúlyozik a nyugati világ.

 

Fontos állomás június 9-e

Orbán Viktor kiemelte: fontos állomás lehet június kilencedike, megnöveli az amerikai választások tétjét is, egy ott kedvező eredménnyel eljöhet a fordulat. Az európai népek billentsék fenéken azokat, akik bajt hoztak a nyakukra – mondta.

Szerinte a mostani a legrosszabb bizottság az európai politikában, mert átalakult egy háborús tanáccsá, és vállalásaik közül egyetlen egyet sem teljesítettek. 

Be kell bizonyítani, hogy Európa a mienk, itt annak kell történnie, amit az emberek mondanak. – Ha békét akarnak, akkor békének kell történnie

 – szögezte le.

 A miniszterelnök jelezte: nagy meccsben vagyunk, óriási a tét, erről szól a kormánypártok kampánya. Majd meglátjuk, hogy sikerül-e mozgósítani az embereket. Amiről most dönteni kell, ahhoz őszintén, komolyan megfontoltan kell hozzáállni. 

– Nem pártügyekről van szó, hanem háború és békéről, a jövőről, a gyerekeink jövőjéről, a magyar életlehetőségekről 

– mondta Orbán Viktor.

A teljes interjút itt tudja megtekinteni:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.