Politika

Bóka János: az európai parlamenti választások tétje a háború és a béke kérdése

Bóka János: az európai parlamenti választások tétje a háború és a béke kérdése

2024. május 30., csütörtök
Bóka János: az európai parlamenti választások tétje a háború és a béke kérdése

Az európai parlamenti választások tétje a háború és a béke kérdése - írta az európai uniós ügyekért felelős miniszter a Facebook-oldalán.
 

 

Bóka János bejegyzése szerint 2022 februárja óta az európai intézmények - akár szándékosan, akár gondatlanságból - hagyják, hogy Európa belesodródjon az orosz-ukrán háborúba.

Úgy fogalmazott: 

Ha nem érkezik nagyon erős jelzés az európai parlamenti választásokon, hogy ezt a folyamatot nem támogatjuk, veszélyesnek, sőt katasztrofálisnak tartjuk, akkor mindez folytatódni fog az európai parlamenti választások után is.

A béke és biztonság kérdésének félrekezelésén túl azt is látni - folytatta -, hogy az Európai Uniónak nem sikerült a versenyképességén javítania az elmúlt öt évben, nem sikerült megoldani a migrációs válságot, nem sikerült perspektívát adni az európai mezőgazdaságnak.
   

 Ha sikerül a közösséget a háborúból kint tartani, akkor ezeket a problémákat is lehet kezelni, ehhez viszont az Európai Unióban változásra van szükség

 - hangsúlyozta Bóka János.

Jelezte, hogy a magyar kormánynak két szempontja van, amelyeket szeretne érvényesíteni a csúcsintézmények vezetőinek kiválasztásakor: az egyik a hitelesség, a másik pedig az alkalmasság.

- Mivel az a politika, amelyet az elmúlt öt évben az intézmények vittek, nem folytatható, változásra van szükség. Nehezen elképzelhető, hogy ezt a változást hitelesen meg tudják jeleníteni, vagy le tudják vezényelni azok a vezetők, akik az európai intézményeket az elmúlt öt évben irányították" - írta Bóka János.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.