Politika

György László: Magyarország a globális zöldenergetikai fordulat éllovasa

György László: Magyarország a globális zöldenergetikai fordulat éllovasa

2024. április 4., csütörtök
György László: Magyarország a globális zöldenergetikai fordulat éllovasa

Büszkék lehetünk rá, hogy Magyarország a globális zöld energetikai fordulatnak nem követője, hanem éllovasa - mondta a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért felelős kormánybiztos.

 

Hozzátette: azért fontos ez, mert a zöld gazdaság családok százezreinek fog biztos megélhetést biztosítani jól fizető munkahelyeken keresztül nemcsak az előttünk álló években, de évtizedekben is. Ezen túlmenően pedig garantálja, hogy az unokáink és az ő gyermekeik, unokáik is biztonságos, fenntartható, környezetbarát módon élhessenek.

A kormány által nemrég elindított zöldenergetikai konzultációhoz kapcsolódó tájékoztatón a kormánybiztos kifejtette: a zöldenergia négy területet jelent - előállítás, tárolás, felhasználás és körforgásos gazdaság -, és nagyon fontos, hogy Magyarország valamennyiben éllovasa legyen a globális átalakulásnak.

Ismertetése szerint ez a leggyorsabban fejlődő gazdasági terület ma a világban: 2020-ban a zöld gazdaság globális piaca 1300 milliárd dollár volt (ez 6,5-szerese volt az akkori magyar GDP-nek). A piac 2050-re a nyolcszorosára bővül az előrejelzések szerint.

György László emlékeztetett: a magyar kormány 2020-ban meghirdette a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyben célul tűzte ki, hogy 2030-ra a villamos energiát 90 százalékban szén-dioxid kibocsátása nélkül tudjuk megtermelni, és 

a 2030-ra tervezett naperőművi kapacitást már 2024-re elérte Magyarország.

Kitért rá, hogy 2030-ra Magyarország a negyedik legnagyobb energiatároló berendezésgyártó kapacitással fog rendelkezni. 

Mondjuk ki: a negyedik legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitással fog rendelkezni Kína, az Egyesült Államok és Németország után. Tehát nagy halakkal úszunk együtt az óceánban olyan területen, ahol a kapacitásokért öldöklő verseny zajlik

- fogalmazott a kormánybiztos.

A körforgásos gazdaságról egy tanulmány alapján közölte, 2050-re az Európai Unió az energiatároló és -előállító berendezésekhez szükséges kritikus nyersanyagokat 45-70 százalékban újrahasznosításból biztosítja majd.

György László mindenkit arra kért, töltse ki április 15-ig a zöldenergetikai online konzultációt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.