Politika

Orbán Viktor: A Nyugat domináns pozíciójának vége

Orbán Viktor: A Nyugat domináns pozíciójának vége

Korábbi osztrák kancellárral vitázott Orbán Viktor

2024. február 11., vasárnap
Orbán Viktor: A Nyugat domináns pozíciójának vége

Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárral vitázott Orbán Viktor a European Voices című vitalap számára. A beszélgetést a Die Presse alapján a Mandiner szemlézte. 

Fotó: Zoltán Fischer/Die Presse

 

A két politikus többek között beszélgetett Ukrajna helyzetéről az Európai Unióról, valamint a soron következő magyar uniós elnökségről is. 

Ukrajnával kapcsolatban a magyar miniszterelnök kijelentette, hogy „Akár tetszik, akár nem, akár tetszik az ukránoknak, akár nem, Ukrajna ott van a térképen, ahol van”. Hozzátette, „az oroszok újra és újra és újra és újra el fogják pusztítani Ukrajnát.

Oroszország soha nem fog elfogadni egy olyan EU- és NATO-tagot, mint Ukrajna a küszöbén. Soha” 

Schüssel felvetette, hogy egy tűzszüneti megállapodás a vereséggel lenne egyenértű Ukrajna számára. Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy ez attól függ, miképpen látjuk a jövőt, hiszen Ukrajna még több területet veszíthet, és végül a háborút is elveszítheti, ha nem születik megállapodás.

Hozzátette, Ukrajnát Oroszország sosem fogja elismerni tárgyaló partnernek, csak az Egyesült Államokat, valamint „ha ügyesek vagyunk”, akkor még az Európai Uniót. 

Schlüssel erre úgy reagált, hogy Oroszországban nem lehet megbízni, Orbán Viktor szerint ez azonba nem bizalom, hanem erő kérdése, és jelenleg az EU nem elég erős ahhoz, hogy Oroszország komolyan vehesse. 

„A világgazdaságban korszakos változást élünk át, amely 500 évenként egyszer fordulhat elő.

A Nyugat domináns pozíciójának vége”

– tette hozzá. 

A kormányfő szerint az állítás sem igaz, hogy Ukrajna „Európát védené”, mivel nem áll fenn annak a veszélye, hogy Oroszország megtámadná a NATO-t, amelynek Magyarország is a része.

„Sajnos, az ukrajnai háború nem fog véget érni ebben az évben. Mindent megteszünk azért,

hogy legalább tűzszünetet kössünk, és olyan helyzetet teremtsünk, amelyben tárgyalni tudunk” – tette hozzá.

Az Európai Parlamenttel kapcsolatban a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy „meg kellene fontolni”, hogy a tagállamok visszatérjenek ahhoz a korábbi rendszerhez, amelyben nem közvetlenül választották az EP-képviselőket, hanem a nemzeti parlamentek delegálták őket.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a magyar EU-elnökségnek két prioritása lesz, az EU versenyképességének a javítása, valamint a „régi bővítés” befejezése. 

A magyar miniszterelnök szerint „a nem integráljuk Szerbiát a lehető leggyorsabban, akkor elveszítjük. Szerbiának ugyanis más lehetőségei is vannak,

nemrég kötött szabadkereskedelmi megállapodást Kínával”. 

Orbán szerint annak, hogy megkezdjék a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, csak politikai értelme van, mivel Ukrajna sosem lesz tagja az EU-nak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.