Politika

Rétvári Bence: a magyarországi ellenzék a magyar pedagógusok béremelése ellen dolgozik Brüsszelben

Rétvári Bence: a magyarországi ellenzék a magyar pedagógusok béremelése ellen dolgozik Brüsszelben

2023. december 10., vasárnap
Fotó: Kovács Tamás
Rétvári Bence: a magyarországi ellenzék a magyar pedagógusok béremelése ellen dolgozik Brüsszelben

Lassan itt az év vége, de Brüsszel továbbra sem fizette ki a magyar pedagógusoknak járó béremelés részt – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence.

VÁGÓ Gábor; DOBREV Klára; TÓTH Bertalan; Cseh Katalin
Közös munka, közös érdek: nekik az a jó, ha Magyarországnak rossz (Fotó:MTI/Kovács Tamás)

 

Ez azért nem történt meg, mert Ara-Kovács Attila, Cseh Katalin, Dobrev Klára, Donáth Anna, Gyöngyösi Márton, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István baloldali EP-képviselők egész évben azon dolgoztak, hogy megakadályozzák a Magyarországnak jogosan járó források kifizetését – tájékoztat az MTI a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának a közleménye alapján.

A baloldal európai parlamenti képviselői havi 5-6 millió forintos fizetésért bevallottan azon ügyködnek Brüsszelben, hogy a pedagógusok 2025-re ne kereshessenek havi 800 ezer forintot.

Felháborító, hogy nem a magyar pedagógusokat képviselik – hangsúlyozta, hozzátéve: kicsinyes politikai bosszút állnak a magyarokon, amiért nem rájuk szavaztak a választásokon. Az idei évüket azzal töltötték, hogy a megnehezítsék a pedagógusok mindennapjait – jegyezte meg.

A magyar kormány hivatalos terve szerint idén 561 ezer forintra nőtt volna a pedagógus átlagbér, ha a baloldal nem akadályozta volna ezt meg Brüsszelben. 

Ők azonban mondvacsinált okokkal gátolják a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus béremelés megvalósulását

 – fogalmazott Rétvári Bence. Az államtitkár közleménye szerint Brüsszel 800 milliárd forinttal tartozik a magyar pedagógusoknak.

A kormány költségvetési forrásokból tavaly, idén és jövőre 10-10-10 százalékkal, azaz összesen 30 százalékkal emeli a pedagógusok fizetését. Ha ezt ki lehetne végre egészíteni a saját EU-s forrásainkkal, akkor nem 30, hanem 75 százalékos lenne a fizetésemelés 2025-ig – jegyezte meg az államtitkár.

A baloldal először akkor bukott meg a pedagógusbér kapcsán, amikor 2008-2009-ben, békeidőben elvettek a pedagógusoktól egyhavi bért. Másodszor pedig idén buktak meg, amikor a nagyobb béremelés forrását blokkolják indokolatlanul Brüsszelben

 – emelte ki Rétvári Bence.

Megfogalmazása szerint szinte felfoghatatlan, hogy egy politikus – kisstílű politikai érdekből – a pedagógusok nagyobb arányú béremelése ellen dolgozzon. Ők mégis megteszik, ráadásul mindenféle szégyenérzet nélkül. Már a látszatra sem adnak, hiszen nyíltan, örömmel és büszkén vállalják, hogy ez a küldetésük – áll Rétvári Bence közleményében. A politikus szerint a magyar pedagógusok ezt nem fogják elfelejteni Ara-Kovács Attila, Cseh Katalin, Dobrev Klára, Donáth Anna, Gyöngyösi Márton, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István EP képviselőknek – tette hozzá.

Borítókép: Dobrev Klára (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.