Politika

Menczer Tamás reagált az új ukrán nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvényre

Menczer Tamás reagált az új ukrán nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvényre

Kibédi Péter
2023. december 10., vasárnap
Menczer Tamás reagált az új ukrán nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvényre

Első ránézésre sem tökéletes az új törvény.

Tanóra egy kárpátaljai iskolában (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István) 

 

Az ukrán parlament tegnapi döntését természetesen alaposan értékelni fogjuk, azonban az már most látszik, hogy az messze van a 2015-ös jogok visszaadásától – írta Facebook-bejegyzésében Menczer Tamás. A külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára a Verhovna Rada által elfogadott nemzeti kisebbségekről szóló új jogszabályra reagált, emlékeztetve, hogy Ukrajnában nyolc évvel ezelőtt kezdték elvenni a magyar közösség jogait, azóta pedig folyamatos a jogfosztás. 

Ezzel együtt folyamatosan figyelemmel követjük a végrehajtást

– húzta alá Menczer Tamás.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az ukrán parlament tegnap elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvényt bizonyos területeken, figyelembe véve az Európa Tanács és szervei szakértői értékelését. 

A törvény kimondja, hogy a magántulajdonban lévő felsőoktatási intézmények szabadon választhatják az oktatás nyelvéül bármely uniós nyelvet. Ugyanakkor az ukrán nyelv tanulása kötelező. A politikai reklámokban, az állami iskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában a nemzeti kisebbségek nyelvét használhatják, ami uniós nyelv, kivéve az agresszor ország, azaz Oroszország nyelvét. Ugyanakkor az őshonos népek, nemzeti kisebbségek nyelvén folytatott választási kampányt ukránul kell megismételni.

A törvény lehetővé teszi az oktatás folytatását a nemzeti kisebbségek nyelvén, amely uniós nyelv, a teljes általános középfokú oktatás befejezéséig, feltéve, hogy az oktatás 2018. szeptember 1-je előtt kezdődik.

Ukrajna mindent megtett, amit elvártak tőlünk az európai uniós ajánlások átültetésével kapcsolatban – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a parlament döntésére reagálva

Arra számítunk, hogy Ukrajna erőfeszítéseit az Európai Unió vezetői kellőképpen értékelni fogják, és az Ukrajnának tett ezekkel kapcsolatos európai ígéretek teljesülnek

– hangsúlyozta az államfő péntek éjjeli videóbeszédében.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.