Politika

Nézőpont: a magyarok ellenzik Ukrajna további finanszírozását

Nézőpont: a magyarok ellenzik Ukrajna további finanszírozását

Márton Andrea
2023. november 24., péntek
Nézőpont: a magyarok ellenzik Ukrajna további finanszírozását

A magyarok nagy többsége egyetért a nemzeti konzultációban megfogalmazott állásponttal: kétharmaduk ellenzi Ukrajna anyagi támogatását, amíg Magyarország nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat, háromnegyedük pedig elutasítja az ukránok felfegyverzésének további 20 milliárd euróval való finanszírozását is - olvasható a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában, amelynek részleteit pénteken közölték az MTI-vel.

A november 20. és 22. között ezer ember telefonos megkérdezésével készített kutatásban felidézték, a kormány tizenharmadik alkalommal indított nemzeti konzultációt 2010 óta azért, hogy a magyarok véleményével "vértezze fel" magát az Európai Bizottsággal folytatott legfőbb vitás kérdésekben.

A konzultáció tizenegy kérdése közül kettő Ukrajna pénzügyi segélyezésére vonatkozik.


Hozzátették: 

Az Unió brüsszeli vezetése további 50 milliárd euróval akarja támogatni Ukrajnát, amelyet a magyar kormány mindaddig nem támogat, amíg Magyarország nem kapja meg a neki járó uniós pénzeket. Ezen felül az Európai Unió további 20 milliárd eurót fordítana Ukrajna felfegyverzésére, mely tervvel szemben a magyar kormány inkább a tűzszünetet előmozdító kezdeményezéseket támogatná

 - írták.


Fontos kérdésnek nevezték, hogy mit gondolnak a magyarok ezekben a kérdésekben, ezért a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi: a magyarok egyetértenek-e az uniós javaslatokkal.


A felmérés szerint míg az Európai Unió brüsszeli vezetése tagállami többletbefizetésből szeretné további 50 milliárd euróval támogatni Ukrajnát, addig a magyarok több mint kétharmada (69%) nem ért egyet a további anyagi támogatással, amíg Magyarország nem jut hozzá az európai uniós forrásokhoz, és csak ötödük (22%) tartaná ezt elfogadhatónak.

Azt írták, nem meglepő a kormánypárti szavazók egysége: 94% nem ért egyet az uniós szándékkal, ugyanakkor a baloldali szavazók ebben a kérdésben is megosztottak, tízből négyen (38%) a kormány álláspontjával értenek egyet, és csak kevéssel vannak többen (45%), akik támogatnák Ukrajna további finanszírozását a magyar pénzekről való lemondás árán is.
    

A Mi Hazánk szavazói kevésbé megosztottak a kérdésben, többségük (81%) ellenzi a brüsszeli javaslatot, szemben 15%, akik egyetértenek vele 

- fűzték hozzá.


Hozzátették, hogy minden kiemelt társadalmi csoportban többen vannak azok, akik ellenzik Ukrajna finanszírozását, ideértve a fővárosiakat (46%) és a felsőfokú végzettségűeket (52%) is.

 

A Nézőpont Intézet kutatásában az áll, a magyarok háromnegyede (74%) nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió tagállamai további 20 milliárd eurót adjanak Ukrajna felfegyverzésére, s alig egyötödük (19%) ért csak egyet ezzel a javaslattal.
    

A kormány békepárti álláspontjával azonban nemcsak a kormánypárti szavazók (95%), de a baloldaliak relatív többsége (48%) is egyetért, szemben a brüsszeli javaslattal egyetértő baloldaliak kisebbségével (41%)

 - írták.

Hozzátették, a Mi Hazánk szavazói körében ugyancsak népszerűtlen javaslatról van szó, 89% ellenzi, és mindössze 7% ért egyet a fegyvervásárlással.

 Még az uniós állásponttal általában nagyobb arányban egyetértő felsőfokú végzettségűek (58%) és fővárosiak (54%) körében is többségben vannak a felfegyverzés finanszírozását ellenzők, és ebben a kérdésben sincs olyan kiemelt társadalmi csoport, amely egyetértene a háborús erőfeszítések újabb pénzbeli támogatásával 

- olvasható a felmérésben.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.