Politika

Kétségbeesett ellenzéki erődemonstráció

Kétségbeesett ellenzéki erődemonstráció

2023. október 28., szombat
Kétségbeesett ellenzéki erődemonstráció

Karácsony Gergely ígérete több mint kincstári optimizmus, a főváros ugyanis az ellenzéki küzdelmek legfontosabb terepe lesz a következő nyolc hónapban

a főpolgármester október 23-i beszédére reagált a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

Karácsony Gergely az ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra. A főpolgármester azt is mondta, mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerből részesedni, mert a köztársaság ügye a nemzet fővárosában igenis sikerre van ítélve.

Az elhangzottak után a lap megkereste a baloldali pártokat, mit szólnak Karácsony Gergely felvetéséhez, egyáltalán hallottak-e már róla. Lapzártánkig az LMP válaszolt lapunk kérdésére, ők azt írták:

„KarácsonyGergelykommunikációjávalellentétbenaz LMP még nem hozta meg arra vonatkozódöntését, hogy önálló jelöltet indít vagy más párt jelöltjét támogatja a főpolgármester-választáson.”

Mindeddig egyedül Márki-Zay Péter jelezte, hogy beállnak Karácsony Gergely mögé, ami a legutóbbi bukása után nem életbiztosítás.

Nagy Ervin szerint jelenleg mindenki úgy készül, hogy nem lesznek előválasztások, így háttéralkukkal döntik majd el, hogy a fővárosban milyen formában fognak együttműködni, illetve hogy hol és kik lehetnek a közös jelöltek.

"Ezt természetesen nem a nyilvánosság előtt szeretnék megtenni, hisz a választók szemében mindez zsibvásárszerű piacozásnak tűnhet, ami nagyban rontaná az ellenzéki esélyeket."

Az elemző szerint az elmúlt hetekben fellángolt nyilatkozatháborúból viszont az is látszik, hogy lesznek olyan helyek a fővárosban, ahol nem lesz megállapodás, és egymással szemben is elindulnak majd, kockáztatva az esetleges vereséget is.

Hangsúlyozta Nagy Evin, hogy Karácsony Gergely ezt a problémát ismerte fel, igaz, jókora késéssel, hiszen a baloldali pártok nem állnak be mögé automatikusan.

A főpolgármester nehéz helyzetben van, a szinte mérhetetlen Párbeszéd nem nyújt erős alkupozíciót, így Karácsonynak más eszközökkel kell erőt mutatnia. Ezért igyekszik az úgynevezett diáktüntetések szervezőit maga mellé állítani, és a mostani bejelentése is ebbe a mintába illeszkedik, próbálja magát kezdeményezőként feltüntetni.

A teljes cikk itt található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.