Politika

Halmozzák a szabálytalanságokat a baloldali önkormányzatok

Halmozzák a szabálytalanságokat a baloldali önkormányzatok

2023. október 29., vasárnap
Halmozzák a szabálytalanságokat a baloldali önkormányzatok

Karácsony Gergely főpolgármester akár rekordernek is számíthat közbeszerzési eljárás kapcsán kirótt bírságok számában. Alig akadt olyan tender az elmúlt években, amellyel nem lett volna probléma. Ilyen például a használt frankfurti villamosok esete. Súlyos jogsértések miatt megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) a BKV használtvillamos-beszerzési felhívását, és 150 milliós bírságot szabott ki a közlekedési vállalatra. 

A BKV 35 villamos beszerzésére írt ki pályázatot, ám a KD indoklása szerint az uniós irányelv és a közbeszerzési törvény alapján a verseny tisztaságát és az esélyegyenlőséget előíró alapelveket sértette a BKV Zrt. azon eljárása, amely során még a közbeszerzés megkezdése előtt megegyezett a frankfurti közlekedési vállalattal a harmincöt alacsony padlós, 1993 és 1997 között gyártott használt villamos megvásárlásáról.

ALánchíd felújításamegkezdése előtt számos szabálytalanságot tárt fel a Közbeszerzési Döntőbizottság, amely megállapította: a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzési szerződés teljesítésével kapcsolatban az A-Híd Építő Zrt. mint nyertes ajánlattevő a 19 alvállalkozójából 12 főt késedelmesen, tehát nem az alvállalkozói tevékenység megkezdését megelőzően, hanem azt követően jelentett be az ajánlatkérő BKK Zrt.-nek.

Ezzel összefüggésben pedig az is megállapítást nyert, hogy a BKK Zrt. nem tett eleget az alvállalkozói bejelentések ellenőrzési kötelezettségének.

A Döntőbizottság mind a BKK Zrt.-vel, mind az A-Híd Építő Zrt.-vel szemben 15 millió forint bírságot szabott ki. A Budapesti Közlekedési Központnak nem ez volt az egyetlen vétsége, mintegy hatvanmillió forintra büntették őket a jegykiadó automaták gyártásáról, szállításáról és üzemeltetéséről szóló tenderben elkövetett szabálytalanságok miatt. A BKK fellebbezett az ítélet ellen. 

A főváros egyik legismertebb baklövése a BKV használtbusz-bérlési pályázata, amelynek során olyan céggel szerződtek, amelynek busza sem volt, ráadásul más vállalat tulajdonában lévő járművekkel pályázott.

A CR-Facilities vállalkozást mindössze hét nappal az ajánlattételi idő lejárta előtt jegyezték be.

 A fővárosnak az azóta sem működő menetrendszerinti BKK hajójáratok üzemeltetési tenderébe is beletört a bicskája. 

A fővárosi kerületekben se zajlott minden rendben: Soproni Tamás polgármester vezette Terézvárosban a KD harmincmilliós bírságot szabott ki az önkormányzatra, mert súlyos jogsértéseket tártak fel a Csengery utcai szakrendelő felújítása kapcsán. Kispesten és Józsefvárosban a közétkeztetés pályázatkiírásában talált kifogásokat a Közbeszerzési Döntőbizottság. 

Az előbbinél százmilliós bírságot szabott ki a KD, mert a kispesti önkormányzat jogsértő módon írt ki egy 3,6 milliárd forintos közbeszerzési eljárást. Józsefvárosban, Pikó András polgármester előbb nevezte meg a nyertest, minthogy a közbeszerzési eljárást lefolytatta volna. 

A Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhelyen pedig a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata értelmében megsemmisítették az önkormányzat és a Volánbusz Zrt., valamint a Jovány Busz Kft. között létrejöt, a helyi járatok üzemeltetésére vonatkozó szerződéseket, egyúttal 32 millió forintra büntette a helyhatóságot a közbeszerzés szabályainak megsértéséért. 

A teljes cikk itt található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.