Politika

Így vélekedik Novák Katalin a Zelenszkijjel folytatott tárgyalásról

Így vélekedik Novák Katalin a Zelenszkijjel folytatott tárgyalásról

2023. augusztus 28., hétfő
Így vélekedik Novák Katalin a Zelenszkijjel folytatott tárgyalásról

„Egy háborús országba látogattam el, így nem ért meglepetésként a légiriadó. Sajnos Kijevben mindennaposak a támadások és gyakran szólalnak meg a szirénák. Békében születtem és éltem, akárcsak ön, nem voltam még óvóhelyen. Szokatlan érzés volt lemenni egy bunkerbe” – fejtette ki Novák Katalin az Indexnek adott interjúban, hogyan érintette, hogy múlt heti kijevi látogatása során óvóhelyre kellett vonulnia. Az államfő megosztotta, hogy a föld alatt, egy mínusz 3. szinten lévő helyiségbe kísérték az állam- és kormányfőket a kollégáikkal együtt, ahol a TEK munkatársai, akik a védelmükről gondoskodtak, egy applikáción keresztül követték a légiriadó alakulását. 

Novák Katalin rámutatott: 

legutóbbi ukrajnai útján fordult elő először, hogy hosszabban és négyszemközt tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

„Vártam, hogy egymás szemébe nézve bizonyosodhassunk meg arról, van kölcsönös szándék az együttműködésre – jelentette ki a köztársasági elnök. – Zelenszkij elnök kifejtette, hogy miután Kárpátalja jelenleg Ukrajna legbiztonságosabb régiója, hosszú távon is erőforrásként tekint rá. Megköszönte az eddigi magyar segítséget és a kárpátaljaiak helytállását. Én hangsúlyoztam, kölcsönös érdekünk, hogy a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer fős magyar kisebbség tagjai teljeskörűen tudják gyakorolni kisebbségi jogaikat. Nem rejtettem véka alá, hogy ebben a tekintetben most már érdemi előrelépésre van szükség” – jegyezte meg Novák Katalin. 

Megállapodtunk, hogy új fejezetet nyitunk, érdemi és konkrét lépéseket fogunk tenni a kárpátaljai magyarság érdekében. Nem szóvirágokra van szükség. A Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai nagyon kiterjedt jogokat élveznek, és ez így van jól

– taglalta a tárgyalás eredményeit az államfő, hozzátéve: az ukrán elnök azt mondta, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában, ami kiindulópontnak nem rossz.

Novák Katalin kitért rá, Zelenszkij elnöknek is elmondta, hogy nekünk, magyaroknak miért kiemelten fontos a béke.

„Bekopogtatott a véres valóság. Ez a háború nemcsak az ukránok életét dúlta fel, hanem – ahogy Ferenc pápa fogalmazott – »behozta a konfliktust az otthonainkba is«” – magyarázta Novák Katalin, felidézve, hogy Kárpátalján találkozott a fronton elveszített gyermekét gyászoló édesanyával, szétszakított családok tagjaival. „A háború az ő valóságuk. A magyar emberek érdeke, hogy országunkat ne érje utol ez a könyörtelen pusztítás. Ezért is vagyunk határozott szószólói a békének” – hangsúlyozta.

Novák Katalin arról is beszélt, hogyan telt a találkozása Ferenc pápával, aki rögtön ukrajnai útja után fogadta a magyar államfőt. 

A szentatya a béke embere, aki Magyarországra úgy tekint, mint ahonnan a béke el tud indulni. Ebben erősítette őt meg a magyarországi látogatása is

– fogalmazott a köztársasági elnök, hozzátéve: Ferenc pápa azt kérte tőle, hogy minden lehetséges fórumon és minden rendelkezésre álló eszközzel álljon ki továbbra is a hagyományos családi értékek mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.