Politika

Mihálffy Béla: olyan költségvetésre van szükség, ami megvédi a családokat, munkahelyeket, nyugdíjakat és a rezsivédelmet

Mihálffy Béla: olyan költségvetésre van szükség, ami megvédi a családokat, munkahelyeket, nyugdíjakat és a rezsivédelmet

2023. június 14., szerda
Mihálffy Béla: olyan költségvetésre van szükség, ami megvédi a családokat, munkahelyeket, nyugdíjakat és a rezsivédelmet

A költségvetési tervvel kapcsolatban, az Országgyűlésben Mihálffy Béla kiemelte, az eddig elért eredményeinket nem hagyhatjuk veszni. Ezért háborús időkben is olyan költségvetésre van szükség, ami garantálja az ország fizikai és gazdasági biztonságát, megvédi a magyar családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és továbbra is fenntartja a rezsivédelmi rendszert.

Emlékeztetett, a 2010-es időkkel ellentétben - amikor csődbe vitték a vidéket, kiváltképp a kistelepüléseket - most a vidékfejlesztés kiemelt szerepet kap és többek között hosszas felsorolásba kezdett választókerületének fejlesztéseiről.

Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Ház!

Az elhúzódó háború, és az elhibázott brüsszeli szankciós politikai hatásai olyan világgazdasági környezetet teremtettek, amelyek Magyarországot is kihívások elé állítják. Azonban az eddig elért eredményeinket nem hagyhatjuk veszni, ezért háborús időkben olyan költségvetésre van szükség, ami garantálja az ország fizikai és gazdasági biztonságát, megvédi a magyar családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és továbbra is fenntartja a rezsivédelmi rendszert.

Tisztelt Ház!

Magyarország kormánya 2010 után egyik első lépéseként megállította a Gyurcsány és Bajnai kormányok tudatos falu- és vidékromboló politikáját. Idézzük fel mik is történtek 2010 előtt, amikoris oktatási intézményeket zárattak be vidéki településeken, elhanyagolták a vidéki települések közötti infrastruktúra fejlesztését és a folyamatos vidékbüntető intézkedések csődbe vitték vagy eladósították a kistelepüléseket. Emellett a kistelepülések egészségügyi és szociális ellátását is teljesen leépítették. Támogatások híján az orvosok elmentek a falvakból, az egészségügyi alapellátás színvonala méltatlanná vált a vidéken élő emberekhez.

Ezzel szemben a nemzeti, polgári kormány újra a vidék pártjára állt! Életre hívta a Magyar Falu Programot, amely a baloldal vidékfejlesztési programjával ellentétben valós problémákra reagál, hiszen a falvak saját kérései épülnek bele a támogatási rendszerbe. A Magyar Falu Program célja, hogy az életminőség minden hazai kistelepülésen az alapszolgáltatások szintjén legalább olyan legyen, mint a városokban.

Tisztelt Képviselőtársaim!

A Magyar Falu Program tábla a települések határában mindenhol jó jelzés arra, hogy fejlődnek a magyar települések, fejlődik a magyar vidék! A saját választókerületembern, a Csongrád-Csanád 2-es számú választókerületben a program indulása óta több mint 3,2 milliárd forint támogatás érkezett a Szeged melletti 12 homokhátsági településre. A pályázatok keretén belül közel 1,5 milliárd forintból hajthattak végre alapinfrastruktúra fejlesztéseket a választókerület kistelepülései. A teljesség igénye nélkül, néhány példát had említsek: Ásotthalmon a támogatásnak köszönhetően belterületi utakat, járdákat és az óvodát is sikerült fejleszteni. Bordányban az utak felújítása mellett kerékpárút épült és az iskola épületét is felújították. Domaszéken is bel- és külterületi utak újulhattak meg és sportfejlesztéseket valósítottak meg. Forráskúton szintén kerékpárút épült és megújulhatott az orvosi rendelő. Öttömösön piacot építettek a helyi termelőknek és egy falubuszt is beszerezhettek az idősek szállítására. Mórahalmon az iskola felújítása mellett bővítették az ipari parkot és jelentősen fejlesztették a bel és külterületi úthálózatot. Pusztamérgesen is megújulhatott az orvosi rendelő, fejleszthették a faluházat és játszóteret építhettek a gyermekek számára. Röszkén is sikerült a járdákat felújítani és a faluházat fejleszteni. Ruzsán szintén felújították a járdákat, a közösségi tereket és egy szolgálati lakást is ki tudtak alakítani. Üllésen a falubusz beszerzése mellett sikerült a nehezen járható belterületi utakat felújítani. Zákányszéken az orvosi rendelő felújítása mellett, sikerült a támogatásoknak köszönhetően a faluházat is és a szolgálati lakást is felújítani. Zsombón pedig a temetőt és a belterületi utakat fejleszteni. A falusi útalap keretein belülCsongrád-Csanád vármegye 2. számú választókerületében 2019 óta, 1,5 milliárd forint értékben valósultak meg útfelújítások, melynek köszönhetően a homokhátsági településekről egyszerűbben elérhetővé vált az M5-ös autópálya is.

A Falusi Civil Alap keretében pedig a választókerületben több mint 115 millió forint támogatásból a kistelepüléseken működő önkéntes tűzoltó-egyesületek, polgárőr-egyesületek, sportegyesületek, művészeti, hagyományőrző, szociális munkát végző egyesületek hajthattak végre infrastruktúra-fejlesztéseket, vagy szervezhettek programokat.

Az elhúzódó háború, és az elhibázott brüsszeli szankciós politika a kistelepülési üzleteket is nehéz helyzetbe hozta ezért a kormány a kistelepülési üzletek megmaradását és fejlesztését célzó támogatásból a választókerület kisboltjai sem maradtak ki és infrastruktúrafejlesztésére, valamint működési támogatására összesen közel 170 millió forintot biztosított a kormány.

Tisztelt Ház!

Csak néhány példát említettem az elmúlt több mint egy évtized vidékpárti politikájának eredményéből. A kormány a nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is elkötelezett a magyar vidék és a kistelepülések támogatása mellett, ezért köszönjük, hogy a Magyar Falu Program folytatódik az idei évben is!

Mihálffy Béla 14 óra 45 perckor kezdte felszólalását:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.