Politika

Varga Mihály: A jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés

Varga Mihály: A jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés

2023. május 25., csütörtök
Varga Mihály: A jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés

Bár nem ülésezett szerdán a kormány, de a költségvetés témája indokolja, hogy tájékoztassák a közvéleményt – mondta a Kormányinfó elején Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. 

Varga Mihály pénzügyminiszter ezután ismertette Magyarország jövő évi költségvetést, amit a Pénzügyminisztérium a héten átadott a Költségvetési Tanács részére véleményezni. 

Háborús időket élünk, az elhibázott brüsszeli szankciós politika Magyarországot is érinti

– hangsúlyozta Varga Mihály. 

A pénzügyminiszter kiemelte:

az eddig elért eredményeinket nem hagyjuk veszni, ezért olyan költségvetésre van szükség, ami megvédi a magyar embereket. 

"Ezért a jövő évi költségvetés védelmi költségvetés lesz" - fogalmazott Varga mihály. 

A pénzügyminiszter szerint ennek megfelelően több forrás jut a védelmi kiadásokra, a családtámogatási rendszer átalakul, de megmaradnak az adókedvezmények, és a megőrzik a nyugdíjak értékét és a 13. havi nyugdíj folyósítását biztosító forrást is betervezték a jövő évi büdzsébe. 

– Az ország fizikai biztonsága mindennél fontosabb. Ezt szolgálja a honvédelmi alap megerősítése

– mondta. A következő évben úgy terveznek, hogy 1300 milliárd forint lesz ez a kiadás, amely már meghaladja a bruttó hazai össztermék (GDP) 2 százalékát. 

A kormány célja, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, és a biztonságba tudják a határokat, ugyanis a migrációs hullámok újra és újra elérik az ország határait.. 

– Az elhibázott brüsszeli szankciós politika következményeként egész Európában megemelkedtek az energiaárak. A 2023 óta fenntartott rezsivédelmi intézkedéseknek köszönhetően a magyar családok fizetik a legolcsóbb energiaárakat az unión belül. Ennek fenntartása érdekében jövőre is megmarad a rezsivédelmi alap, amelynek célja, hogy a kormány védelmet nyújtson a kiszámíthatatlan világpiaci energiaárak emelkedésével kapcsolatban – mondta a tárcavezető. Ennek fenntartása az extraprofitadóból és más bevételi forrásokból származik. A miniszter elmondta: továbbra is elvárják, hogy azok a cégek, amelyek a háború következtében extraprofitra tesznek szert, hozzájáruljanak a többletköltségekhez. 

A 2024-es költségvetésben megkezdik ezen plusz terhek kivezetését. 

A gazdaság növekedése a tavalyi évben 4,6 százalék volt, a kormány célja, hogy ez továbbra is folytatódjon, azonban ezt a háború és a szankciók befolyásolják. Idén ez a szám 1,5 százalék, de 2024-re ez javulhat, nagyjából 4 százalékra becsülik. 

A pénzügyminiszter rámutatott, hogy 2010 óta pénzügyileg stabilizálódott Magyarország, csökkenő pályán az államadósság, bár ennek dinamikáját a háború és a járvány lelassította, de

fenntartják azt a céljukat, hogy 2022-ben 3 százalék alatt legyen az államháztartás hiánya. 

Az államadósság 66,7 százalékra fog csökkenni jövő év végére a Pénzügyminisztérium tervei szerint.

A 2024-es költségvetés 255 milliárdos központi tartalékkal is rendelkezik

– mondta a miniszter.

A családtámogatási rendszernél jelentős előrelépést tervez a kormány és marad az inflációkövető nyugdíjemelés is. A cél, hogy Magyarország védelmet nyújtson a családoknak, a nyugdíjasoknak, megvédjék a munkahelyeket és a rezsivédelmet.

Varga Mihály kiemelte, hogy a Költségvetési Tanács jóváhagyta és támogatta a 2024-es költségvetést, és jövő hét kedden benyújtja a parlamentnek a költségvetési tervezetet a pénzügyminiszter.Hangsúlyozta: Magyarország joggal számít az uniós forrásokra is, hiszen hazánk teljesíti az ehhez szükséges vállalásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.