Politika

Megtilthatják a Botkát támogató egyesület számára is a külföldi kampányfinanszírozást

Megtilthatják a Botkát támogató egyesület számára is a külföldi kampányfinanszírozást

2023. március 10., péntek
Megtilthatják a Botkát támogató egyesület számára is a külföldi kampányfinanszírozást

Elejét venné a kormány, hogy a 2024-es önkormányzati választáson is külföldről, guruló dollárok csorbítsák hazánk szuverenitását - írja a Magyar Nemzet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mediaworks kérdésére elmondta, hogy a következő önkormányzati választásokig mindenképpen módosítani szükséges a kampányfinanszírozás jelenleg hatályos szabályait, mivel komoly visszaélések is történhetnek.

A 2019-es helyhatósági választáson összesen már nyolc megyei jogú városban támogattak polgármester jelölteket a Márki-Zay Péter mozgalmához hasonló egyesületek, amelyek jelenleg úgy fogadhatnának el külföldről érkező pénzeket, hogy közben jelölőszervezetként léphetnek fel.Az egyik ilyen város pont Szeged, ugyanis Botka László mögé az Összefogás Szegedért Egyesület is beállt.

"Elengedhetetlenül fontos, hogy amennyiben a különböző egyesületek külföldről kapnak pénzt, akkor ne állíthassanak jelöltet, valamint ilyen forrásokat semmilyen körülmények között ne használhassanak fel az önkormányzati választás kampányában" – fogalmazott a politikus.

A hódmezővásárhelyi polgármester féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) példázta a visszaélések lehetőségét, amely a tavaly áprilisi országgyűlési választás előtt 1,8 milliárd forintnyi dollárt kapott Amerikából az Action for Democracy (AD) nevű NGO közvetítésével. Ez az összeg közel fele annak a nagyjából négymilliárd forintnak, amellyel az eddig ismert információk szerint összesen külföldről támogatták a baloldal kampányát. Bár az MMM nem párt, a mozgalom a szivárványkoalíció egészének a kampányát finanszírozta az említett pénzekből, amivel jogsértést követhettek el.

Magyarország nemzeti szuverenitását sértő külföldi befolyásgyakorlással kapcsolatban jelenleg is vizsgálódik a Nemzetbiztonsági Bizottság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.