Politika

Bűnösnek mondta ki a bíróság a DK-s VArjú Lászlót

Bűnösnek mondta ki a bíróság a DK-s VArjú Lászlót

2023. január 30., hétfő
Bűnösnek mondta ki a bíróság a DK-s VArjú Lászlót

A Fővárosi Törvényszék ma kihirdetett ítéletében 

bűnösnek mondta ki a DK-s Varju László képviselőt garázdaság vétsége és választás rendje elleni bűntettben, ugyanakkor felmentette a súlyos testi sértés vádja alól. Ezért a törvényszék a képviselőt összesen 900 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

– számolt be róla a Mandiner

Mint írják, az eljáró bíró indoklásában elmondta: Varjuék jogszerűen tartózkodtak az MTVA Kunigunda utcai épületben 2018 decemberében. Ugyanakkor idézte az ügyben született korábbi polgári peres ítélet, amely azt állapította meg, hogy bár valóban jogszerűen tartózkodtak az intézményben a képviselők, Varju László erőszakkal akart bejutni egy stúdióba.

A törvény nem adott arra lehetőséget, hogy a képviselők az élő adást megzavarják és beolvassák a petíciójukat

 – hívta fel a figyelmet a bíróság. 

A biztonsági őrök magatartása jogszerű volt, így fel sem merül Varju részéről a jogos védelem. 

Varju kihívóan közösség elleni magatartást valósított meg a bíróság szerint, ugyanakkor nem akart szándékosan sérülést okozni az egyik őrnek – tette hozzá a lap.

Mint ismert, Varju ellen 2020 áprilisában emelt vádat az ügyészség. Az egyik vádpont szerint a képviselő a DK jelöltjeként a 2018-as országgyűlési választások előtt egy kávézóban találkozott egy független jelölttel, akinek – a választáson való győzelmi esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért, annak visszalépéséért cserébe. A független jelölt azonban elutasította az ajánlatot.

EZ TÖRTÉNT

A másik két vádpont szerint 2018. december 16-án az MTVA székházba bejutó ellenzéki képviselők öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni, a biztonsági őrök azonban megakadályozták őket ebben. Másnap azonban folytatódott az ellenzéki botránykeltés, a dulakodásban pedig Varju nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának. Varjut a biztonságiak ki akarták vezetni, majd vele szemben – erőszakos ellenállása miatt – testi kényszert alkalmaztak, azonban Varju László továbbra is ellenszegült, és egy biztonsági őrnek nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott.

Az ítélet elsőfokú, nem jogerős, fellebbezett ellene az ügyészség és Varju László is.

A teljes cikket itt olvashatja el

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.