Politika

Hétfőtől nagyon fájni fognak a brüsszeli szankciók

Hétfőtől nagyon fájni fognak a brüsszeli szankciók

2022. december 3., szombat
Hétfőtől nagyon fájni fognak a brüsszeli szankciók

„December 5-én lép hatályba az olajembargó, ami meg fogja nehezíteni Európa működését. Ránk a szankciós tiltás nem vonatkozik, ezért attól nem kell tartanunk, hogy ellátási hiány lépne föl, jogunk van az országunk ellátásához szükséges olajhoz hozzájutni. Az árral azonban probléma van, várjuk, hogy a szankciók hogyan fognak az árakra hatni”

– minderről Orbán Viktor kormányfő beszélt péntek reggeli szokásos rádióinterjújában.

https://szegedma.hu/2022/12/orban-viktor-a-szankciokkal-nem-kerultunk-kozelebb-a-haboru-vegehez

December 5-én életbe lép az olajembargó. Bár Magyarország felmentést kapott a szankció alól, mégis két hét múlva ismét napirendre kerül a gázársapka, a gázszolidaritás és a közös gázbeszerzés Brüsszelben – írja az Origo. Tóth Máté energiajogász korábban a hirado.hu-nak elmondta az orosz importtilalom életbe lépése kapcsán, hogy az embargó komoly mozgásokat generál a piacon és a nemzetközi kapcsolatokban.

Globális hatások

„A szaúdi diplomáciával december 5-én fog találkozni az orosz külügy, ami pontosan mutatja, hogy azonnali válaszlépésekre lehet számítani, amint életbe lép az olajembargó és az ársapka” – mondta, hozzátéve: diplomáciai és geopolitikai reakciókra egyaránt számítani lehet.

„A piaci szereplők attól tartanak, hogy az intézkedések hatására szűkül a kínálat, felmondhatóvá válnak a szerződések, és előfordulhat, hogy a szállítók a továbbiakban nem kínálják a portékáikat Európa számára.”

„Új ellátási láncok szövődnek, és az a felszabaduló olajmennyiség – amire amúgy nagy szüksége lenne Európának – új felvevőpiacokat talál. Ez nagyon veszélyes következmény, hiszen tovább csökkenti az Európa számára rendelkezésre álló mennyiségeket” – állapította meg a szakértő. Tóth Máté kitért arra is, hogy hazánk ugyan mentességet kapott a szankció alól, így hozzánk továbbra is érkezhet olaj,

„ám a globális hatások nem állnak meg a határnál, vagyis a mentességünk ellenére sem tudjuk teljesen kivonni magunkat az intézkedés hatása alól.”

Kérdés, Brüsszel képes lesz-e pótolni a kieső mennyiséget

„Valószínűsíthető, hogy jelentősen átalakítja a globális energiaellátást” – erről már a Századvég energetikai és klímapolitikai üzletágvezetője beszélt a hirado.hu-nak. Hortay Olivér szerint kérdés, Brüsszel képes lesz-e pótolni a kieső mennyiséget, hiszen korábban az unió éves kőolajszükségletének a negyedét Oroszország szállította. Illetve az is kérdés, ha sikerül is pótolni, milyen áron.

Ráadásul a Kreml bejelentette, ha Brüsszelben elfogadják az energiaársapkát, akkor leállítja az olajszállítás mellett a gázszállításokat is.

A szakértő arról is beszélt, hogy Magyarország átmeneti mentességet kapott ugyan, de ezt később Brüsszelben megváltoztathatják.

„Valóban egy folyamatos veszély Magyarország esetében. Átmeneti mentességet kaptunk, ez igaz, ezt az átmeneti mentességet nem kötötték határidőhöz. Úgyhogy az olajembargó esetében is és vélhetően az olajársapka esetében is az a helyzet áll fenn, amit egyébként más energetikai szankcióban is láthatunk, hogy egy folyamatos küzdelem áll elő, ahol hétről hétre Magyarország meg kell hogy védje a saját pozícióját és a saját álláspontját”

– fogalmazott Hortay Olivér.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.