Politika

A rendezetlen Cserepes sor és az emelkedett folyószámla-hitelek is előkerülnek a közgyűlésen

A rendezetlen Cserepes sor és az emelkedett folyószámla-hitelek is előkerülnek a közgyűlésen

2022. december 16., péntek
A rendezetlen Cserepes sor és az emelkedett folyószámla-hitelek is előkerülnek a közgyűlésen

Ma reggel 9 órakor ismét közgyűlést rendeznek a városháza dísztermében. De mi is várható? Összefoglaljuk.

A rendeletek tervezeteken túl igen sok tényező befolyásolhatja a közgyűlési viták hangulatát: egyfelől az elmúlt egy hétben egy sor gazdasági intézkedést jelentett be a kormány, köztük egy olyat, ami épp az önkormányzatoknak segít kigazdálkodni az energiaválság okozta többletköltségeket. Ezen felül a Tiszavirág Sportuszoda is kormányzati támogatást kapott pár hete, valamint az áramszolgáltatóval is sikerült megállapodnia a városvezetésnek egy 6 hónapos szerződésben.

A mostani napirendi pontok között a legtöbb az önkormányzati cégek hitelkereteit és számos ingatlant érint: a Cserepes sori szegregátumban lévő öt - a rendelet szerint lebontandó épületét érintő módosítást is végeznének. A technikai módosítás lényege az, hogy úgy minősít át néhány ingatlant és telket, hogy azok forgalomképessé, magyarán könnyen eladhatóvá váljanak.

Csakhogy a lebontásra kijelölt épületekben van olyan lakás, ami magántulajdonban van, ezeket pedig nem akarják eladni, vagy - a városvezetés megfogalmazása szerint - irreális árat kérnek érte.

Emiatt kérdéses, hogy az átminősített telkekre lesz-e licitáló.

Az ottlakók közül az önkormányzat 11 bérlőnek adott cserelakást, most hét lakásban laknak, akikkel megakadtak a tárgyalások. Arról, hogy az önkormányzat miként tünteti fel a hamisan a Cserepes sori lakások állapotát és hogy hogyan is bánik az ott lakókkal, itt írtunk korábban.

Egy másik lényeges pont, hogy a Szegedi Közlekedési Kft., a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a Szegedi Távfűtő Kft., a Szegedi Sport és Fürdők Kft., a RITEK Zrt., valamint a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. városi cégek hitelkerete lejár az év végén. Mivel a működésükhöz szükség van továbbra is erre a hitelkeretre, ezért azt a közgyűlés jóváhagyásával meghosszabbítanák.

A legtöbb cég hitelekerete változatlan marad, de az SZKHT és a Szetáv keretei 50-50 millióval emelkednének.

A hitelkeretet adó bank nem kevés biztosítékot a hitelszerződésből származó tartozások teljesítéséért cserébe: egyfelől a város készfizető kezességvállalását. Másfelől a Szegedi Közlekedési Kft.-nak jelzálogba kell adnia a Dózsa utcai épületét.

A legtöbb hitelkeretet, mintegy 800 milliót a Szegedi Közlekedési Társaság használna fel, A Szetáv 650 milliót, a környezetgazdálkodási cég 180 milliót, a Szegedi Sport és Fürdők pedig 120 milliót. Utóbbi cég egyébként eladná, de minimum bérbe adná a kiskundorozsmai naturista strandot.

A közgyűlést a SzegedMa péntek reggel 9-től percről percre közvetíti!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.