Meteor

Jégverés és förgeteg törheti meg a nyári meleget

Jégverés és förgeteg törheti meg a nyári meleget

2022. május 23., hétfő
Jégverés és förgeteg törheti meg a nyári meleget

Három centis jég és ránk zúdulhat a frissítő zuhé mellé.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ma még minden csendes marad, holnapra azonban az egész országban leszakadhat az ég. Amire a legutóbbi Facebook-posztjuk szerint egyébként óriási szükség is van, mivel - főleg az Alföld területén - jelentős az aszály.

Annak már kevésbé van haszna - ám sajnos az évszak velejárója -, hogy akár három centiméteres jégverés is lehet a legintenzívebb csapadékzónákban.

Mint prognózisukban írják, a sok magasszintű felhőzet mellett a keddi éjszaka második felében egyre nagyobb területen meg is vastagszik a felhőzet, ezzel együtt előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben is várható zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül, zivatar körül meg is erősödik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 17 fok között alakul, de a szélcsendes, illetve kevésbé felhő északkeleti megyékben 10 fok alatti minimumok is lehetnek.

A vastagabb, zártabb felhőzet északkelet, kelet felé vonul és szakadozik, ezzel együtt a csapadéktevékenység is gyengül, szűnik. Mögötte nyugat felől ismételten fátyolfelhők sodródnak fölénk, továbbá gomolyfelhők is képződhetnek, amelyekből zápor, zivatar is kialakulhat - többnyire késő estétől.

A délkeleti, keleti szelet élénk, zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország döntő részén 24 és 32 fok között várható, ám a tartósabban felhős, csapadékos részeken 20 fok körüli értékeket is mérhetünk.

(met.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.