Kultúra

Ahmed Alina és Holcsik Bálint lett a 35 ezredik látogató az ókori Kína kiállításon

Ahmed Alina és Holcsik Bálint lett a 35 ezredik látogató az ókori Kína kiállításon

2023. augusztus 31., csütörtök
Ahmed Alina és Holcsik Bálint lett a 35 ezredik látogató az ókori Kína kiállításon

A 35 ezredik látogatót fogadták a szegedi Móra Ferenc Múzeum Az ókori Kína kincsei című kiállításán csütörtökön.

Az együtt érkező budapesti Ahmad Alinának és a szegedi Holcsik Bálintnak Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára adta át a múzeum ajándékcsomagját.

A politikus úgy fogalmazott, a magyar múzeumi világban és a kulturális élet vezetőiben Hopp Ferenctől Klebelsberg Kunóig élt a vágy Kína megismerése iránt. Folyamatos a törekvés arra, hogy élő kulturális kapcsolatok legyenek Kína és Magyarország között - hangsúlyozta.

Több magyar közgyűjtemény rendszeresen állít ki Kínában - tette hozzá a helyettes államtitkár, kiemelve az Iparművészeti Múzeum nagyszabású tárlatát. De, mint mondta, ez fordítva is igaz, hiszen a Móra-múzeumban látható kiállítás is több kínai közgyűjtemény együttműködésével jöhetett létre.

Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, hogy a Kínáról szóló tárlat látogatottsága időarányosan megközelíti a közgyűjtemény eddigi legnépszerűbb - az ókori Egyiptomról, Pompejiről vagy a dinoszauruszok világáról szóló - kiállításaiét. Az érdeklődők között szép számmal vannak külföldiek is: nyáron leginkább Romániából és Szerbiából érkezők, a szorgalmi időszakban pedig elsősorban a városban tanuló hallgatók, számukra rendszeresen szerveznek angol nyelvű tárlatvezetéseket is.

A szegedi Kultúrpalotában május 26-tól látható az első kínai császár,Csin Si Huang-ti sírhelyét őrző agyagkatonákat bemutató kiállítás, majd a Múzeumok éjszakáján több kínai közgyűjtemény összefogásával a Han-dinasztia koráról nyílt tárlat, melyen egy, a császárok temetkezése során használt, teljes testet fedő jádepáncélt is bemutatnak, amely összesen csaknem 1500 apró jádelapból áll. Július végén a Fekete házban pedig új kiállítási egységgel bővült a Kína-témájú kiállítások sora Szegeden, a kínai Hunan tartományban magyar ferencesek által 1929-től működtetett misszióról.

Borítókép: MTI/Rosta Tibor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.