Kultúra

Andrejcsik István operaénekes kapta az idei szegedi életműdíjat

Andrejcsik István operaénekes kapta az idei szegedi életműdíjat

2023. június 11., vasárnap
Andrejcsik István operaénekes kapta az idei szegedi életműdíjat

Andrejcsik István Esztergomban született 1955-ben. 1983-ban diplomázott - Révhegyi Ferencné egyik utolsó növendékeként - a Zeneakadémián. Az egyetem elvégzése után Oberfrank Géza szerződtette a Szegedi Nemzeti Színházba, ahol Silvanóként debütált. Magyarország egyik legkitűnőbb énekmestere. A Szegedi Tudományegyetem művészeti karának tanára, évekig oktatott a Zeneakadémián is. Az operairodalom fontos bariton szerepei mellett kiváló alakításokat nyújtott operettekben is. Munkáját, színpadi teljesítményét a korábban a legjobb operaénekesnek járó Dömötör-díjjal is elismerték.

Reggel felébredtem és még mindig itt van az asztalon. Ezek szerint tényleg én kaptam! Ez kissé elgondolkoztatott: életműdíjat nem az ifjak szoktak kapni. Vagy én élek tévedésben, vagy ők, akik ezt nekem ítélték. Ezen még gondolkozom kell. Ugyanakkor Sziládi Hajna hosszasan sorolta életem útjának eseményeit és amennyire az első döbbenetből felocsúdva követni tudtam valóban mind velem történt meg... Egy hete volt az ötven éves érettségi találkozóm... A tegnapi nap eseményei annyira kizökkentettek a mindennapok rutinjából, hogy este elmaradt a vérnyomáscsökkentő-koleszterinszint szabályzó kombó bevétele. (Ma az volt a reggelim.) És pár éve már szedem...Pedig fiatal vagyok! Érzem! Nem is frusztrálom magam tovább ilyen értelmetlen töprengéssel. Inkább felteszem a lemezjátszóra Rinaldo Grassi toroksimogató felvételeit, hogy ez a nap is jól induljon! (Élt 60 évet. Ki tudja ma, hogy valaha is létezett és gyönyörűen énekelt?) Kimegyek a kertbe egy kis cseresznyét szedni, megcsodálom az egyhónapos hatosiker kiscicáimat és élvezem az életet. (Amíg megadatik.) De előbb megköszönöm mindenkinek aki részese annak, hogy ezen kellett filozofálgatnom kora reggel! Nagyon huncut és remekül kivitelezett terv volt a Dömötör díj átadása! Tartalmas, örömteli napot kívánok mindenkinek!

- írta közösségi oldalán Andrejcsik István.

A teljes szegedi színházi életet lefedő Dömötör-díjat 1998-ban civil kezdeményezésre alapították, 2006-ban bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. A kategóriák többségében a nézők szavazatai alapján dől el a díjazott személye.

A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, ezt idén Kis Ferenc díszítő vehette át. A kuratórium az évad kiemelkedő teljesítményéjéért járó díját a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának ítélte oda.

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron a legjobb színésznek járó elismerést Borovics Tamás kapta Tevje megformálásáért a Hegedűs a háztetőn című musicalben. A legjobb színésznőnek Menczel Andreát választották a Játék a kastélyban Annie-ként nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Kárász Zénónak ítélték oda, őt a Rokonok Béla bácsijaként díjazták, míg Szilágyi Annamária az Egy csók és más semmi dühös nőjeként a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést érdemelte ki.

A legjobb operaénekesnek Tötös Rolandot választották A kalóz című opera Corradojaként, Ferenczy Orsolya a Verdi-mű Gulnarajaként a legjobb operaénekesnő lett, Cselényi Nórát pedig a darab jelmezeinek tervezéséért díjazták.

Alföldi Róbert a Mária országa rendezőjeként kapta meg a díjjal járó kisplasztikát, Kálmán Esztert pedig a történelmi bohózat látványtervezőjeként választották a kategória legjobbjának.

Az évad legjobb táncosának járó elismerést Bocsi Petra érdemelte ki, aki Gonerilt alakította Lear című táncdrámában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.