Kultúra

Múltidéző 39. rész: Kis híján szocreál lett a Móra Ferenc Múzeum

Múltidéző 39. rész: Kis híján szocreál lett a Móra Ferenc Múzeum

2019. május 30., csütörtök
Múltidéző 39. rész: Kis híján szocreál lett a Móra Ferenc Múzeum

Az 1896-ban átadott szegedi múzeum az évtizedek során több átalakításon és bővítésen is átesett már. A kommunista diktatúra idején a szocialista realizmus jegyében teljesen át akarták építeni, de egy ismeretlen hősnek köszönhetően megőrizték eredeti formájában a neoklasszicista épületet.

Szegeden az 1879-es nagy árvíz utáni újjáépítési láz idején döntöttek a múzeum létesítése mellett, ugyanis azt megelőzően nem volt saját épülettel rendelkező kiállítóhelyiség a városban.

Kezdeti nehézségek

A Kultúrpalota 1896-ra elkészült. Habár mind a mai napig impozáns látványt nyújt, működése nem volt mindig zökkenőmentes. – A kívülről mindig is csodaszép épület funkcionálisan sokáig kifogásolható állapotban volt – kezdte a beszélgetést Dr. Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum tudományos és közönségkapcsolati igazgatóhelyettese. – Reizner János, az intézmény első igazgatója hosszú éveken át küzdött a beázással, a túlzott hideggel és meleggel egyaránt – folytatta.

A szegedi Kultúrpalota egy 1909-es felvételen (Fotó: Fortepan)

1904-ben Tömörkény István lett a múzeum igazgatója, az ő vezetése idején vált a gyűjtemények méltó otthonává az épület. Ráadásul ő maga hozta létre a néprajzi gyűjteményt. 1917-ben bekövetkezett halála után a későbbi névadó, Móra Ferenc lett az intézmény vezetője. – Móra azzal szembesült, hogy a Kultúrpalota kifogástalan állapotban van, de óriási mértékben gyarapodott a gyűjtemény, így időszerűvé vált annak bővítése. Álmai végül jóval a halála után, 1955-ben valósultak meg, amikor két szélső blokkal bővült az épület – fogalmazott Medgyesi.

A legendás igazgató

Trogmayer Ottó 1970 és 1997 között volt a Móra Ferenc Múzeum igazgatója. Medgyesi Konstantintól megtudtuk, Magyarországon szinte egyedülálló, hogy valaki 27 éven keresztül töltse be ezt a pozíciót.

A névtelen hős csodatétele

A múzeum tudományos igazgatóhelyettestől megtudtuk, a szocializmus idején a kommunisták a korstílusnak megfelelően kívánták felújítani az épületet. – Van egy dokumentumunk, amiből kiderül, hogy az első tervek szerint ezt a méltóságteljes, impozáns épületet teljesen átalakították volna a szocialista realizmus jegyében. Mindmáig tisztázatlan körülmények között, egy ismeretlen hősnek köszönhetően lemondtak erről az átalakításról – árulta el. Hangsúlyozta, valóságos csoda, hogy valaki – valószínűleg fű alatt ugyan, de – szembe mert szállni az akkori döntéshozókkal.

A Móra Ferenc Múzeum egy névtelen hősnek köszönhetően megőrizte eredeti formáját (Fotó: Móra Ferenc Múzeum)

Hatvan éve nem látott felújítás

A nagy sikerű dinoszaurusz-kiállítás végeztével komoly mérföldkőhöz érkezett az immár 123 éves épület: januárban nagyszabású felújítási munka vette kezdetét. A beruházás miatt várhatóan csak 2020-ban nyit majd ki ismét a Móra Ferenc Múzeum. Medgyesitől megtudtuk, az ’50-es évekbeli felújításhoz hasonlóan most is új tartalommal fog bővülni fog a Kultúrpalota. – Az elmúlt 60 év legátfogóbb felújítását végzik az épületen. A rekonstrukció keretein belül az épület tetején kialakítanak egy kilátót, ahol impozáns látvány fogadja majd az érdeklődőket – fogalmazott.

A fáraó mindent visz

A Móra Ferenc Múzeum eddigi legnépszerűbb tárlata a 2014-es Fáraók Egyiptoma című kiállítás volt, amelyet 114 ezren tekintettek meg. Ezüstérmes a két évvel későbbi Pompeji-kiállítás, amelyre valamivel több mint 100 ezren voltak kíváncsiak, a dobogó harmadik fokán pedig a tavalyi dinókiállítás áll 98 ezer látogatóval.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.