Kultúra

Igazi családi szórakozás lesz a Szentivánéji álom

Igazi családi szórakozás lesz a Szentivánéji álom

2018. október 1., hétfő
Igazi családi szórakozás lesz a Szentivánéji álom

Október 5-én fogja a Szegedi Nemzeti Színház bemutatni a Szentivánéji álom című darabot. Horgas Ádám rendezővel és a Hermiát alakító Ágoston Katalinnal beszélgettünk.

Shakespeare történetét az erdőbe szökő szerelmesekről már számtalan alkalommal feldolgozták. A Szegedi Nemzeti Színház számára mégis aktualitással bír a történet, hiszen ahogy a darabban, úgy a valósságban is frissen alakult a színház új társulata.

Nincs már sok hátra a bemutatóig. Feszültebb ilyenkor a hangulat, mikor már csak ilyen kevés idejük maradt?

Horgas Ádám: Igen, ahogy közeledik a bemutató, úgy egyre nő az izgalom. Nagy a tét most rajtunk. Ez lesz az új felállása a csapatnak, szóval ilyenkor egyre izgalmasabb minden egyes nap. A próbák jó hangulatban telnek, de mindenki érzi, hogy közeledik a nagy nap. Ez viszont egy jóféle izgalom.

A színház egyre inkább a fiatalok felé közelít. A Szentivánéji álomban viszont sok az olyan elem, ami talán nem igazán gyereknek való. Ezt hogy tudják összeegyeztetni?

H.Á.: Nem érzem úgy, hogy lenne a darabban olyan téma, vagy színpadi megjelenítés, amit ne értenének meg a gyerekek, vagy ne szólna hozzájuk. Széles palettájú életkornak fog szólni az előadás. Nyilván más rétegeket értelmeznek belőle a különböző korosztályok, de ez egy igazi családi szórakozás. Egy sokrétű vígjáték, látványos színpadi megoldásokkal.

Ágoston Katalinnak a tombolás a kedvence a szerepében. Fotó: Kovács Ferenc

Ágoston Katalin: Szerintem azért nézhetik meg gyerekek is, mert klasszikus szövegről van szó

, aminek a költészetével érdemes megismertetni őket.

Nyilván lesznek erőteljesebb effektek, de

tündérek lakta birodalomban játszódik, ennek látványvilága talán közelebb hozza őket Shakespeare-hez, az irodalomhoz, a színházhoz. M

indenki

nek annyit fog adni a darab, amennyit életkorának megfelelően be tud fogadni.

A darab egyik különlegessége, hogy a színház a színházban elem is erős benne. Ezt felhasználják egyfajta önreflexióra, a színházi élet kritikájára?

H.Á.: Amikor kiválasztottam a darabot, nagy szerepet játszott a döntésemben az a motívum, hogy a mesteremberek kis csapata színházat alapít. Ez most nagyon jól párhuzamba állítható a valós helyzetünkkel.

Befolyásolt az alkotásban, hogy a darabot már többször is rendkívül látványosan feldolgozták?

H.Á.: Nem. A nézők a színpadon olyat láthatnak majd, amit újonnan alkottunk meg, de azt gondolom, hogy jó esetben ez minden színháznál így van. A történet különleges közege lehetőséget ad, hogy megfogalmazzak valamit a saját belső világomból.

Na és Hermia megformálását befolyásolták a korábbi darabok és filmek?

Á.K.: Több színházi és filmes feldolgozását is láttam már a Szentivánéji álomnak, de én mindig megpróbálom ilyenkor lecsupaszítani magamat, és ezeket az élményeket félretenni. Nem arra építek, hogy mások mit hoztak ki belőle, hanem a saját gondolataimat és érzelmeimet viszem bele. Személyes tapasztalatokat is felhasználtam, ahogy szerintem minden szerepben mi színészek felhasználunk emlékeket és megélt élményeket.

Milyen Horgas Ádámmal dolgozni?

Á.K.: Többször találkoztam már vele a különböző munkák kapcsán, és nagyon szeretek vele dolgozni. Valahogy úgy tud engem vezetni, hogy olyan rétegeket is kihoz belőlem, amiket én sem tudok önmagamról.

Melyik a kedvenc részed a karakteredből, illetve a darabból.

Á.K.: Nehéz kiragadni belőle egy részt.

Nagyon nagy ívet jár be Hermia fejlődéstörténete. Talán az,

mikor megtudja, hogy a szerelme már nem szereti

őt

.

Abban össze kell roppanni

.

A fájdalom, a csalódás, a düh, a megalázottság e

gyfajta önkívületi állapot

ba kell, hogy hozzon pillanatok alatt

.

Az érzelmeknek egész széles és szélsőséges skáláját kell bejárni.

Azt a jelenetet nagyon szeretem. Hermia szerepéből leginkább

a fejlődés története fog meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.