Kultúra

Az utolsó üzlet egy nehéz, de jó darab lesz

Az utolsó üzlet egy nehéz, de jó darab lesz

2018. október 14., vasárnap
Az utolsó üzlet egy nehéz, de jó darab lesz

Lukáts Andor, Az utolsó üzlet című színmű rendezőjének ígérete szerint egy nehéz, de jó darab megalkotása áll előttük. Závada Pál színpadi művének olvasópróbáján maga az író ismertette a darabot a színészekkel.

Az olvasópróbát a színház igazgatója, Barnák László nyitotta meg.

„Egy ősbemutató munkafolyamata mindig izgalmas, mert ilyenkor még nem volt rá alkalom, hogy kipróbáljuk, hogyan működik a darab”

– közölte Barnák a színmű kapcsán. Az igazgató nem véletlenül emelte ki, hogy ősbemutatóról van szó, ugyanis Závada darabja valóban Szegeden mutatkozik be először. Lukáts Andor rendező tanácsként azt adta a színészeknek, hogy mikor már jól ismerik Az utolsó üzlet szövegét, akkor esténként lefekvéskor hunyják be a szemüket, és mondják végig a szöveget.

„Az ember a sötétben és magányában jobban kiengedi a hangját. Tapasztalataim alapján így tudnak a hangsúlyok igazán jó helyre kerülni”

- mondta Lukáts. Závada Pál író azzal kezdte az olvasópróbát, hogy örömmel tért vissza sok év után Szegedre, mert ez az egyik kedvenc városa. Ezután a színmű szerzője gyorsan a lényegre is tért, és röviden ismertette a darab történetét. Az 1944-ben Magyarországon játszódó történet főszereplői a kor egyik leggazdagabb magyar zsidó családja, de származásuk miatt üldözöttekké válnak. Túlélésük érdekében minden vagyonukat átadják az SS-nek, de aggodalmaik nem csökkenek. Helyzetüket az sem könnyíti meg, hogy a családon belüli viszonyaik sem felhőtlenek. A megtörtént eseményen és valós alakokon alapuló színmű műfaját történelmi drámaként lehet leírni. Ehhez az író hozzátette, hogy bár a mű tényleg igaz történetet mesél el, ennek ellenére találhatóak benne kitalált történések és szereplők is. Az egyik fontos szereplő, Hans Becher SS-alezredes például nem ilyen néven létezett. Ennek a változtatásnak a valósághoz képest a szerző szerint azért volt szükség, mert az ő történetében a náci tiszt gyilkosságot követ el, amit a valódi alteregója nem tett meg. A nézők tehát egy igaz történeten alapuló darabot láthatnak majd a szegedi Kisszínházban november 27-től, ami az alkotók ígérete szerint drámában, feszültségben és társadalomkritikában is bővelkedik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.