Kultúra

A beszédkészségével jutott Szegedről Európa elitjébe

A beszédkészségével jutott Szegedről Európa elitjébe

2017. december 8., péntek
A beszédkészségével jutott Szegedről Európa elitjébe

Hosszú út volt, sok áldozattal, rengeteg idő- és energia ráfordítással, nem kevés megpróbáltatással járt – emelte ki a magát immáron Európa legjobb hat előadója között tudó Gyimesi László.

„Tizennyolc ország több száz versenyzője közül végül a legjobb hat finalista közé kerülni és több mint négyszáz ember előtt a döntőben előadni elképesztő élmény volt” – mondta a közelmúltban Csehországban rendezett nemzetközi kommunikációs versenyt követően a szegedi előadó. A Toastmasters International által életre hívott eseményen elért sikeréről Gyimesi László ismertette, előbb győzött a helyi versenyen, Szegeden, majd a budapesti országos döntőben a tizenhat hazai Toastmasters Klub győztese között bizonyított. A magyar első helyezett a bécsi rendezésű magyar, osztrák és horvát közös döntő megnyerésével kvalifikálta magát a Brnoban rendezett Európa-bajnoki fináléba, ahol kiválóan teljesítve jutott be a legvégső döntőbe, Európa legjobb hat előadója közé.

„Ez egy szubjektív „sport”, a bírák a beszéd ívét, a hangsúlyt, a testbeszédet és a közönséggel teremtett kapcsolatot is figyelembe veszik értékeléskor, az általuk adott pontszámok összesítése után rajzolódik ki egy verseny végső sorrendje” – fejtette ki, hozzátéve, egy jó előadó karizmatikus, képes érzelmi hullámvasútra ültetni a közönséget.

A nemzetközi verseny angol nyelven zajlott. Gyimesi László szerint, ha valakinek akcentusa van, az nem feltétlen jelent hátrányt, bár a szép kiejtés megalapozhatja az előadás sikerét.

„Két évvel ezelőtt lehettem részese a fővárosi Toastmasters Klub egyik alapítójának, Németh Zoltán előadásának, ő hívta fel a figyelmem erre a szervezetre. Rövidesen ezt követően, 2015-ben

Szegeden

is megalakult a helyi klub, melynek a kezdetektől tagja vagyok. Heti rendszerességgel járunk össze az Agórában, mintegy harminc regisztrált klubtagunk van. Előre összeállított beszédet és rögtönzött szituációkat is gyakorolunk, így serkentve egymást a beszédkészség fejlesztésére, a lámpaláz leküzdésére. Későbbi terveink között szerepel az angol nyelvű klubunk elindítása is” – tette hozzá.

A szegedi előadó már a tavaszi athéni kontinensviadalra koncentrál, ahonnan a győztes továbbjut az az Amerikában kiírt világbajnokságra.

„Az európai színtéren szerzett tapasztalataimat kamatoztatva készülök a világversenyre inspiráló beszéddel, ezt a kategóriát érzem leginkább magaménak” – emelte ki. Hírportálunknak elmondta, cégvezetőként fontosnak tartja, hogy a vízióját megfelelő módon kommunikálja a munkatársak felé. Szerinte a motivációs és az inspirációs beszédkészség szintén egy vezető kommunikációs repertoárját kell képeznie, elsősorban ezért fordít figyelmet az önfejlesztésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.