Kultúra

A hunok nyomait keresik Szegeden a mongol dokumentumfilmesek

A hunok nyomait keresik Szegeden a mongol dokumentumfilmesek

2017. július 31., hétfő
A hunok nyomait keresik Szegeden a mongol dokumentumfilmesek
muzeum_sajttaj06kf

Egy mongol televízió munkatársai jártak Szegeden. Kínától Magyarországig kutatják a hunok nyomait, a megyében Ópusztaszer és Attila király legendás fapalotája miatt jártak. Csupán két év eltéréssel találták meg a nagyszéksósi kincset és az első jelentős mongóliai hun sírokat az 1920-as években.

„Mi, magyarok mindig rendkívüli büszkeséggel tekintettünk keleti származásunkra

Julianus baráttól Kőrösi Csoma Sándoron

át

Zichy Jenőig

” – fogalmazott

Szabó Pál Csaba

történész a szegedi Délvidék Házban, miután mongol dokumentumfilmesekkel tárgyalt. A keleti államokkal egyre intenzívebb a tudományos együttműködés, ennek része a most lezajlott egyeztetés. A Belső-Mongol Televízió munkatársai a hunokról, a hunokról megmaradt hagyományokról, emlékekről forgatnak. „Csagdarszüren rendező és producer stábjával jött el Szegedre. A várost és környékét fontosnak tartja, mert valahol itt állhatott Attila fapalotája, amelyről Priszkosz rétor számolt be művében” – mondta

Obrusánszky Borbála

orientalista, történész. Foglalkoznak régészettel, nyelvészettel, ábrázoló művészettel: a tulipánmotívum a hunoktól a székelykapukig megjelenik. Egyeztetnek magyarországi professzorokkal, kutatókkal – főleg budapestiekkel, mert ott él a témával foglalkozó szakemberek nagyobb része.

mongol_dokumentumfilm_sajttaj006kf

„Legfontosabb célom a hunokról egy nagy dokumentumfilm elkészítése” – nyilatkozta Csagdarszüren. Évekkel ezelőtt kezdték meg munkájukat, Kínában, Oroszországban, Mongóliában sok felvételt készítettek el, most Magyarországon és a hun azonosságtudattal rendelkező székelyeknél forgatnak, szándékosan olyan népeket keresnek meg, ahol e hagyományok megjelennek. Szót ejtett a történeti háttérről, az első kínai feljegyzések a Krisztus előtti 2. századból származnak a hunokról. Érdekesnek találta, hogy

Peter Kozlov

orosz utazó-felfedező 1924-ben kezdett Észak-Mongóliában hun sírokat feltárni, két évvel később pedig

Móra Ferenc

talált rá a nagyszéksósi aranykincsre (részlete a nyitóképünkön) – ebben az időszakban figyelt fel a világ újból a rettegett nomád népre. Jártak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban is, ahol lovasjeleneteket vettek fel és interjúkat készítettek. A dokumentumfilmet várhatóan a következő év végén mutatják be, de elképzelhető, hogy addig is még hallunk híreket: 2018 tavaszán konferenciát tartanak a témáról a Délvidék Házban a Kárpát-medence Intézet szervezésében, ahova várják a mongol televízió munkatársait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.