Kultúra

Hogyan változtat meg 600 millió forint? + FOTÓK

Hogyan változtat meg 600 millió forint? + FOTÓK

2017. január 9., hétfő
Hogyan változtat meg 600 millió forint? + FOTÓK
prah_sajttaj007kf

Öröm és aggodalom, gazdagság és takarékosság, barátok és rosszakarók. Spiró György Prah című darabjában a Férfi évek óta vár az ötös lottó főnyereményére, a több mint 600 millió forintot érő szelvény mégis teherként húzza kabátja zsebét, sziklaként nehezedik szívére. Spiró újra egy család konyhájába vezet be minket, ahol a Férfi és Nő szembesülnek vele: életük örökre megváltozik.

Három éve lottózik ugyanazokkal a számokkal a Férfi, míg egyszer a számtalan szerencsétlen próbálkozás után végül megnyeri az ötös lottó főnyereményét: 600 millió forintot. A családnak adóssága van, nem is élnek fényűző életet, a színpadi konyha is szerény körülményekről árulkodik. A Nő éppen krumplit pucol a vacsorához, mire a Férfi hazatér a bányából, azonnal észreveszi arcán a gondterheltségét. A nyereményét féltő Férfi végül bevallja, amit még maga is alig hisz el, majd közösen úgy döntenek, a sosem használt kávésdobozba rejtik a beváltandó szelvényt. "Egy olyan pillanat indítja el ezt a történetet, amely nagyon sok ember életében előfordulhat, legalábbis reménykednek abban, hogy megtörténhet. Sokan egy ilyen szelvénytől várják, hogy megváltozzon az életük, hogy boldogabbak, szabadabbak legyenek. Amikor kiderül a nyeremény, a tanyasi ház konyhájában a Férfi és a Nő elkezdenek tanakodni, mihez kezdjenek a pénzzel, milyen irányba változtassák meg az életüket.

Spiró György

egy komédiát írt, de nagyon sokszor szívszorító, gyomorszorító a történet, hiszen mindamellett, hogy arról ábrándoznak, hogy egy szigetet vesznek a volt Jugoszlávia területén, autópályát építettnek a házukhoz, vagy a férj majd helikopterrel járja körbe a világot, felmerül az is, ki mindenki száll majd rájuk. A rokonok, esetleg a maffia keresi-e meg őket. Sőt odáig is elmennek, hogy talán a saját gyerekeik mennek szembe velük. Nagyon sok félelem, gátlás, frusztráció van ebben a párban, azok mind felszínre kerülnek" - foglalta össze a Pinceszínház legújabb darabjának lélektanát a látványtervező és rendező,

Barnák László

. Az intim térben a hol humoros, hol elszomorító történet könnyen beszippantja a nézőt, a rendező szerint tökéletesen alkalmas egy ilyen kétszereplős történet elmesélésre. Hozzátette, a Spiró-mű nem véletlenül a leggyakrabban játszott kortárs darab nemcsak a határon innen, hanem azon túl is. "Nagyon sok fontos beszélgetés a konyhában zajlik le a családok életében, ez az otthonosság jelképe is. Ez egy sűrítmény, ahol a konyha olyan jelentéstartalommal bír, hogy Spiró azt gondolta, nincs szükség több helyszínre" - folytatta Barnák László, majd kitért arra is, Spirónak nem ez az egyetlen olyan darabja, amelynek a konyha a központi helyszíne. Hogy mi lesz a kávésdobozzal, melyről a Prah egyébként címét is kapta, azt a rendező nem szerette volna elárulni. Annyit azért elmondott, sok helyre vándorol a doboz a közel egy órát felölelő történet során, amely ráadásul dupla csavarral zárul, így a szegedi részben eltér majd a korábban bemutatott előadásoktól. A Prah című komédiát január 13-án, 19.30-kor mutatják be a Pinceszínházban

Kosztolányi József

és

Kondász Rózsa

előadásában. A nagy sikerű 12 dühös ember és a pinceszínházi Házasságlevél rendezőjének új bemutatója, az egyik legsikeresebb hazai színdarab a 15. jubileumát magyar évaddal ünneplő Szegedi Pinceszínház színpadán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.