Kultúra

Bibó István életét bemutató tárlat nyílt az Összefogás Házában

Bibó István életét bemutató tárlat nyílt az Összefogás Házában

2017. január 26., csütörtök
Bibó István életét bemutató tárlat nyílt az Összefogás Házában
_0125_Bibo_0007

A legendás huszadik századi magyar politikus és politikai gondolkodó, Bibó István (1911–1979) életét és munkásságát mutatja be az a Leányfalui Faluház és Ravasz László Könyvtár munkatársai által – Tegzes Lászlóné Bibó Borbála szakmai koordinálásában – összeállított tárlat, amely január 24-én nyílt meg a Szeged-Klebelsberg-telepi közösségi központban, az Összefogás Házában.

A kiállítást

Miklós Péter

történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője nyitotta meg, aki beszédében ismertette

Bibó István

életútjának főbb csomópontjait, valamint szegedi kötődéseit: hiszen Bibó fiatal korában Szegeden élt, kapcsolatban volt a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumával, a koalíciós években pedig a Tisza-parti város egyetemének professzora volt. „Bibó István elméleti és gyakorlati munkásságát – amelynek köre a politológiai, jogbölcseleti és kisebbségi jogi kutatásoktól a bírói, majd az egyetemi tanári, az 1956-os forradalomban pedig a miniszteri szolgálatig terjedt – a demokrácia és a szabadság szolgálata jellemezte. Ezért válhatott a rendszerváltozás idején alakja és emlékezete ikonikussá, hiszen mind a népi, mind a demokratikus ellenzék – sőt még a reformszocialisták bizonyos csoportjai is – el tudták fogadni igazodási pontként" – mondta Miklós Péter. A tárlat

Gerencsérné Újvári Edit

, a szegedi egyetem docense és a Szeged-Klebelsberg-telepi civilszervezet egyik vezetője szervezőmunkája eredményeként 2017. február 3-ig látogatható (hétköznapokon 9 és 18 óra között) az Összefogás Házában. Ezt követően a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárában, márciustól pedig a hódmezővásárhelyi Emlékpontban tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.