Tudományos borkóstolót rendeznek Szegeden



A borok tudósai mutatkoznak be november 26-án a szegedi várban, a „Borok tudósai, a tudósok borai” című rendezvényre a határon túlról is érkeznek neves borászok ősi magyar fajtákkal.
A borbemutató alapötlete a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságához köthető, amely a meg kívánta választani az év borát, ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). „Be szeretnénk mutatni azt, hogy Szegednek is van kötődése a borhoz, a Szerémi borvidéken számos szegedi polgárnak volt telke, ahogy a Ménesi borvidéken is, valamint a középkorban a város komoly bevételre tett szert a borkereskedelemből” – tudtuk meg
Pápai Róberttől
, a Válogatás bor- és csokoládéüzlet tulajdonosától. A szervezők célja a rendezvénnyel az említett két történelmi borvidék bemutatása, kiegészítve felvidéki és anyaországi borokkal, ezért minden alkalommal hívnak borászokat a fenti borvidékekről. Pápai Róbert
Pál Józseffel
, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékének vezetőjével és
Tóth Gáborral
, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézetének vezetőjével közösen álmodta meg a rendezvényt. „A név arra utal, hogy akik a borral foglalkoznak, azok a legjobbak a saját területükön, valóban tudósai a bornak, nem csak bort készítenek, hanem egy tudományos tevékenység igényességgel teszik ezt” – mondta el Pál József. Hozzátette, a bor az az ital, ami az emberiséget a legtöbb gondolatra sarkallta, és a megfelelő mértékben fogyasztott bor igazság-reveláló erővel bír a költészetben és a tudományban is. „A költészet esetében is a bor a tényező, amely a hétköznapiságból kiemeli az embert és az igazság meglátására teszi képessé” – fogalmazott Pál József. Az első borünnep életre hívásakor helyi jellegzetességek hangsúlyozása volt a szervezők kiindulópontja, illetve a mértékletesség kiemelése. „A mértékkel való borfogyasztás kulturális érték, a mértéktelen fogyasztás pedig egy vadhajtás, ami ellen úgy lehet a legjobban harcolni, ha a mértékletességre hívjuk fel a figyelmet” – fejtette ki Tóth Gábor. Kiemelte: a rendezvény különlegessége, hogy számos jó nevű borász személyesen ajánlja termékeit, megvan a kóstoló törzsgárdája, azonban a szervezők igyekeznek új borászokat is behozni a körbe, akik neve talán nem olyan ismert, azonban munkájuk minősége alapján beleillenek a magas színvonalú körbe. A bortudós-találkozó november 26-án 15 órakor kezdődik a szegedi várban, először borkóstolóval, majd 20 órától kötetlen beszélgetésre várják a borkedvelőket. Az európai fajták mellett jellegzetesen magyar borok is előkerülnek majd, többek közt Szegedre látogat
Ács Károly
Tokaj-Hegyaljáról furmint, hárslevelű, sárgamuskotályt és aszú borokkal, Ménesről
Balla Géza
kadarkát, feketelánykát hoz majd,
Mauer Oszkár
ősi magyar fajtákkal készül a Szerémségből,
Bott Frigyes
a Felvidékről pedig furminttal és kékfrankossal érkezik. Sopronból
Horváth József Ráspi
, Szomolyáról
Kaló Imre
teszi majd tiszteletét, Szekszárdról a Tringa pincészet borait
Gál Antal
kínálja, valamint
Balogh Árpád
hódmezővásárhelyi kézműves bor is megkóstolhatják az érdeklődők.