A borok tudósai mutatkoznak be november 26-án a szegedi várban, a „Borok tudósai, a tudósok borai” című rendezvényre a határon túlról is érkeznek neves borászok ősi magyar fajtákkal.
A borbemutató alapötlete a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságához köthető, amely a meg kívánta választani az év borát, ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). „Be szeretnénk mutatni azt, hogy Szegednek is van kötődése a borhoz, a Szerémi borvidéken számos szegedi polgárnak volt telke, ahogy a Ménesi borvidéken is, valamint a középkorban a város komoly bevételre tett szert a borkereskedelemből” – tudtuk meg
Pápai Róberttől
, a Válogatás bor- és csokoládéüzlet tulajdonosától. A szervezők célja a rendezvénnyel az említett két történelmi borvidék bemutatása, kiegészítve felvidéki és anyaországi borokkal, ezért minden alkalommal hívnak borászokat a fenti borvidékekről. Pápai Róbert
Pál Józseffel
, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékének vezetőjével és
Tóth Gáborral
, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézetének vezetőjével közösen álmodta meg a rendezvényt. „A név arra utal, hogy akik a borral foglalkoznak, azok a legjobbak a saját területükön, valóban tudósai a bornak, nem csak bort készítenek, hanem egy tudományos tevékenység igényességgel teszik ezt” – mondta el Pál József. Hozzátette, a bor az az ital, ami az emberiséget a legtöbb gondolatra sarkallta, és a megfelelő mértékben fogyasztott bor igazság-reveláló erővel bír a költészetben és a tudományban is. „A költészet esetében is a bor a tényező, amely a hétköznapiságból kiemeli az embert és az igazság meglátására teszi képessé” – fogalmazott Pál József. Az első borünnep életre hívásakor helyi jellegzetességek hangsúlyozása volt a szervezők kiindulópontja, illetve a mértékletesség kiemelése. „A mértékkel való borfogyasztás kulturális érték, a mértéktelen fogyasztás pedig egy vadhajtás, ami ellen úgy lehet a legjobban harcolni, ha a mértékletességre hívjuk fel a figyelmet” – fejtette ki Tóth Gábor. Kiemelte: a rendezvény különlegessége, hogy számos jó nevű borász személyesen ajánlja termékeit, megvan a kóstoló törzsgárdája, azonban a szervezők igyekeznek új borászokat is behozni a körbe, akik neve talán nem olyan ismert, azonban munkájuk minősége alapján beleillenek a magas színvonalú körbe. A bortudós-találkozó november 26-án 15 órakor kezdődik a szegedi várban, először borkóstolóval, majd 20 órától kötetlen beszélgetésre várják a borkedvelőket. Az európai fajták mellett jellegzetesen magyar borok is előkerülnek majd, többek közt Szegedre látogat
Ács Károly
Tokaj-Hegyaljáról furmint, hárslevelű, sárgamuskotályt és aszú borokkal, Ménesről
Balla Géza
kadarkát, feketelánykát hoz majd,
Mauer Oszkár
ősi magyar fajtákkal készül a Szerémségből,
Bott Frigyes
a Felvidékről pedig furminttal és kékfrankossal érkezik. Sopronból
Horváth József Ráspi
, Szomolyáról
Kaló Imre
teszi majd tiszteletét, Szekszárdról a Tringa pincészet borait
Gál Antal
kínálja, valamint
Balogh Árpád
hódmezővásárhelyi kézműves bor is megkóstolhatják az érdeklődők.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.