Kultúra

Pataki Ferenc: Tartuffe lelkileg nagy utat járt be

Pataki Ferenc: Tartuffe lelkileg nagy utat járt be

2016. április 12., kedd
Pataki Ferenc: Tartuffe lelkileg nagy utat járt be
tartuffe_kozonsegtalalkozo002kf

Egy újabb, régóta játszott és sokak által ismert darabot vesz elő áprilisban a Szegedi Nemzeti Színház. A trubadúr című opera után, az évad záróelőadásaként a Tartuffe köszön vissza a szegedi deszkákon, Hollós Gábor rendezésében. A címszereplőt Pataki Ferenc alakja, akivel többek között arról beszélgettünk, milyen ember lehet Tartuffe.

Komoly fejlődés-lélektani elemezésnek lehettek tanúi, akik még március végén ellátogattak a Somogyi-könyvtárban rendezett közönségtalálkozóra. A beszélgetésen ezúttal alkotói részről csak ketten tudtak részt venni:

Hollós Gábor

rendező és

Pataki Ferenc

. Ketten boncolgatták, mitől lehet és érdemes 2016-ban is elővenni a már-már csontig lerágott komédiát, miért állja meg helyét ma is a képmutató Tartuffe története a színházban. Tartuffe a hinni akarás erejét használja fel mások ellen, de nem csak vallási értelemben. Kihasználja az emberi elvakultságot, Pataki Ferenc szerint mégsem biztos, hogy ő a darab legnagyobb erkölcsi bűnöse. "Elképzelhető, hogy ő egy állami gondozásban felnőtt fiú, aki alkalmi munkákból tengette magát, emiatt alakulhatott ki az, hogy ami neki nincs meg, azt másoktól elvegye" - vélekedett, amikor a képmutató múltjáról kérdeztük. Példát is hozott. Szerinte Orgon és anyja nem akar tovább látni az orránál, mert bár tisztában vannak vele, hogy Tartuffe megbízhatatlan, bigottságuk nem enged felülkerekedni az igazságon. Pataki szerint az olyan gátlástalan és pofátlan képmutatók mint Tartuffe, nem csak üzletszerű tulajdonságokkal rendelkeznek. "Lelkileg nagy utat járhatott be, az üzleten felül az emberek érzelmi világára apellál, hiszen ő ezekben a dolgokban is hiányt szenvedett, ezért meg akarja kapni azokat." A Tartuffe című komédiát a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában mutatják be április 15-én, 19 órakor. Főbb szerepekben: Tartuffe-Pataki Ferenc, Orgon-Pálfi Zoltán, Pernelle-né-Fekete Gizi, Elmira-Szabó Gabi, Cléante-Barnák László, Damis-Szívós László, Mariane-Tolnai Hella, Dorine-Gidró Katalin, Valér-Poroszlay Kristóf, Lojális úr-Ferencz Nándor.

Egy újabb, régóta játszott és sokak által ismert darabot vesz elő áprilisban a Szegedi Nemzeti Színház - Hollós Gábor...

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. április 11.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.