Kultúra

Barcsay-kiállítás nyílik a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban

Barcsay-kiállítás nyílik a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban

2015. május 12., kedd
Barcsay-kiállítás nyílik a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban

Barcsay Jenő életművét bemutató kiállítás nyílik vasárnap a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban – közölte be Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester kedden az alföldi városban.

Barcsay Jenő

a 20. századi magyar művészet egyik legjelentősebb egyénisége. Kiállításon ennyi művét korábban még soha nem mutatták be, a tárlat anyagát a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a szentendrei Ferenczy és a vásárhelyi Tornyai múzeum gyűjteményéből, több mint háromszáz kép közül válogatták ki – mondta a politikus sajtótájékoztatóján. A kiállítás apropója, hogy a festőművész 115 esztendeje született és pontosan hat évtizede nyerte el a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet – közölte a polgármester.

Szabó Noémi

, a tárlat kurátora kifejtette: a kiállításon be szeretnék mutatni Barcsay Jenő sokszínű életművének egymástól nagyon eltérő stílusperiódusait. A festőművészt alapvetően konstruktivista alkotóként tartják számon, ezt a képet a tárlat árnyalni fogja. Így látható lesz például több fiatalkori, jellegzetes alföldi tematikát feldolgozó képe is – mondta a művészettörténész. Barcsay Jenő munkáiból utoljára – még életében – 1982-ben rendeztek gyűjteményes kiállítást. A vásárhelyi tárlatra azonban sikerült olyan alkotásokat is kölcsönözni, melyeket nem láthatott korábban a nagyközönség. A múzeum látogatói megcsodálhatják többek között Barcsay Jenő 1949-es, monumentális méretű Asszonyok című szénrajzát, melyből később mozaikot is készített. De a pedagógiai munkásságát – harminc évig oktatott művészeti anatómiát - bemutató tárlatrészen láthatók lesznek a mai napig meghatározó tankönyvéhez készített tanulmányrajzok is. A művész emberi kapcsolatait egy hatvan perces, kollégáival, barátaival készített film villantja föl a látogatóknak, a tárlat megnyitójára pedig munkásságáról megjelent egy több mint kétszáz színes reprodukciót tartalmazó tanulmánykötet is. Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány produkciós vezetője elmondta, hogy a tárlat a Tornyai múzeummal három éve elkezdett együttműködés részeként jött létre és illeszkedik a Csernus Tibor, illetve a Koszta József életművét bemutató korábbi kiállítások sorába. A művészettörténész közölte, hogy a magángyűjtemény és a múzeum jövőre Kondor Béláról és koráról rendez kiállítást Hódmezővásárhelyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.